Изплуваха още скандални нарушения покрай смъртта на 16-годишния Людмил

Незаконните павилиони в двора на болница „Свети Иван Рилски“, захранването на които уби 16-годишния Людмил, са вписани в кадастъра като сгради. „Това значително усложни процедурата по премахването им и тя беше спряна до изясняване на обстоятелствата. Как е станало това? Как един преместваем обект е вписан първо в кадастъра през 2011 г., а после и в кадастралната карта през 2016 г. като сграда?“, попита бившият вече главен архитект на район „Триадица“ Иван Шишков пред БТВ. Той подаде оставка заради скандала. Според Шишков фирмата, правила кадастъра, и Агенцията по кадастъра трябва да отговорят на въпроса как един преместваем обект изведнъж е станал сграда.

Кошмар! Ток от необезопасен уличен стълб уби 16-годишно момче в София

16-годишният Людмил бе убит от електричеството на незаконно прокаран кабел, минаващ през шахта на тротоара на столичния булевард „Ген. Иван Евстатиев Гешов“ миналата неделя. До този момент нито една институция не е поела отговорност за нелепата смърт, а покрай оправданията им излязоха куп нарушения, които години наред са били пренебрегвани.

Арх. Иван Шишков каза, че не знае кой е собственик на павилиона, но предположи, че той не е случаен. „Веднага след като започнахме процедурата за премахване, получихме писмо от директора на болница „Иван Рилски“ с питане как те да бъдат узаконени. Светкавично!“, добави той. По документи в момента павилионът за ядки се води на варненската фирма „Дениа 2016“, а до 2016 г. е бил собственост на „Нетуно-Пламен Бочев“. От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ не са коментирали отношенията си със собствениците на павилионите на тяхна територия. Само обявиха, че нямат нищо общо с кабелите, излизащи от шахтата.

Шишков категорично сне от себе си вината за смъртта на Людмил. „Не чувствам никаква вина! Категорично! Павилионът e на държавен терен. Там е заради желанието на директора на болницата. Той иска узаконяване“, каза той. Според него от Столична община некоректно са се опитали да изместят фокуса към районната община. „Павилионът е на държавен терен. Той трябва да се контролира от областния управител на София. Столична община прави ремонт на булеварда. За този кабел трябва да има документи поне оттогава – там ли е бил, премахнат ли е… Освен това по принцип няма регламент за присъединяване към ЧЕЗ на преместваеми обекти. Попитайте например будките за билети за градския транспорт, които са собственост на Столична община, как са присъединени към ЧЕЗ“, посъветва той.

Елена Траянова, която е подписала служебната бележка на павилиона до ЧЕЗ, също не чувства вина за смъртта на Людмил. „Служебните бележки не убиват. Убива токът“, каза тя. Траянова призна, че не е проверявала обстоятелствата около павилиона преди да подпиша. Просто й подали документа и тя го разписала. Така правела по принцип, защото имала доверие на колегите си. „Тове не е разрешение за строеж, за да правя подробна проверка“, аргументира се тя.

Протести

Роднините на 16-годишния Людмил продължават с протестите си с искане виновните за смъртта му да бъдат наказани. Преди два дни те протестираха в столичния квартал „Факултета“, където семейството живее, и спряха влака от София за Перник с настояване столичният кмет Йорданка Фандъкова и кметът район „Триадица“ Димитър Божилов да подадат оставка. Днес протестът им вече ще бъде в центъра на столицата.

СЕГА

 


image0 (9K)