Изнудвали фондация за ремонта на новия център за деца с аутизъм в Плевен

Изнудване определена фирма да извърши ремонта на новия център за деца в аутизъм в Плевен, са имали от фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и „Аутизъм днес“ преди двата вандалски акта срещу безвъзмездно предоставена им за целта сграда от плевенската община.

Това обяви пред Дарик председателят на организацията Владислава Цолова. Да кажат НЕ на страха се събират на пресконференция утре обществени фигури, подкрепящи каузата.

[ad id=“225664″]

„Имахме обаждане по телефония, имаше изнудване да наемем определени фирми, които да правят ремонтите. А ремонтът на сградата, предоставена за деца с аутизъм за Северна България, се прави изключително само с дарения, с публични средства. Те очакваха, че някакви големи европроекти има за ремонти. Предоставили сме пълната информация на прокуратурата и вярваме, че с помощта на медиите ще стигнат докрай“, посочи Цолова.

На утрешната пресконференция 240 организации застават зад тях, обяви Владислава Цолова: „Заедно ще подпишем акт за присъединяване за ненасилието върху местата, където се предоставят грижи за деца и хора със специални потребности и в неравностойно положение. Изискваме специален статут на тези места, което означава абсолютна защита от общинска полиция, прокуратура, местна власт, държавна власт, община. Ние като партньори на държавата, изграждайки центрове за деца в неравностойно положение, места за предоставяне на специализирана грижа, особено с висококвалифицирана професионална помощ, да има специален статут и когато имаме проблем да дотърчи полицията на първата секунда. А не като се обадим на полицията да ни се карат, че вече е 17 часа, както се е случвало“.

[ad id=“263680″]

По думите на Цолова откриването на центъра няма да закъснее: „Подкрепата от обществото е още по-голяма. В срок, в рамките на септември 2018 г. ще приключим с ремонта. Специалисти, които започват работа в центъра в Плевен, в момента преминават обучение в двата центъра в София. Сертификационно обучение ще преминат през октомври, когато ще пристигнат двама от най-големите специалисти в областта на сензорната интеграция в Европа и на приложен поведенчески анализ от Америка. Те ще проведат обучение на място и в Плевен и в София. До момента има записани 20 деца, предполагам, че поне с 30 ще стартира центърът. Оценките започват края на този месец“.

[ad id=“236993″]

Председателят на фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ благодари на всички българи, които откликват и помагат: „Въпреки това, че определени групировки минават през града и заплашват фирмите да не ни даряват, те тайно продължават да ни даряват. Затова престанахме да публикуваме ежедневно публичен отчет на сайта си с цел защита сигурността на нашите дарители“.


image0 (9K)