Изненадващо изявление на Путин за отношенията между Русия и САЩ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че доверието между Москва и Вашингтон е намаляло, откакто на власт е президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Изявлението на Путин се приема – до известна степен, като изненадващо, коментират анализатори. Те припомнят очакванията на руските управляващи за близки отношения с администрацията на Тръмп. Той пък беше обвинен от редица политици и медии в САЩ, че е избран за президент с помощта на руснаците.

„Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво – особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило“. Това заяви Путин в отговор на въпрос на телевизия „Мира 24“- как са се променили отношенията между Русия и САЩ при управлението на Тръмп.

Попитан за обвиненията, че сирийските власти са извършили химическа атака срещу град под контрола на опозицията, руският президент каза, че Сирия е предала запасите си от подобни оръжия.

Путин смята, че има две основни версии за тежкия инцидент в Сирия. Първата е, че сирийската авиация е нанесла удар по цех за химически оръжия на ислямистката опозиция, при което се е разнесъл отровен газ. Втората версия е, че цялата работа е постановка и провокация с цел да се дискредитира сирийското правителство.

Президентът на Русия е категоричен, че всичко трябва да бъде проверено. „Без проверка не смятаме, че е възможно да бъдат предприети каквито и да е действия срещу официалните сирийски власти“, заяви Путин.


image0 (9K)