Изложба сценични плакати на полски автори откриват в Художествена галерия Стара Загора

На 29 ноември /сряда/ 2017 г. от 18:00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба „Плакат“ с творби на полските членове на журито на Международното триенале на сценичния плакат. То е единственото международно изложение в България, което представя многообразието на сценичния плакат.
Експозицията е част от уникалния фонд на международното триенале и представя произведения на световно признати плакатисти, чието влияние се простира върху цялата съвременна европейска визуална култура, а творчеството им формира възгледа за изкуството на плаката от средата на 20 век до днес. Изложбата включва 30 плаката на Валдемар Швежи, Мечислав Вашилевски, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Владислав Плута, Лех Майевски, Томаш Богуславски и Мая Волна.

[ad id=“263680″]

Полският институт в София работи с Международното триенале на сценичния плакат от 1995 година. Благодарение на това сътрудничество най-авторитетните представители на полската плакатна школа, които са част от международното жури, оценяват представените работи, обменят опит с колегите от бранша и установяват интересни и творчески познанства.
Триеналето развива и популяризира плаката, издига ролята му на най-демократично и провокативно визуално изкуство, формира уникална за страната ни сбирка и се нарежда сред утвърдените световни форуми, коментира директорът на Художествена галерия Стара Загора проф. д-р Марин Добрев. Създадено през 1994 година от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова, то и днес продължава да е единствената актуална международна платформа, фокусирана върху сценичния плакат в неговите безброй превъплъщения в национален и световен контекст. Триеналето има зад себе си вече 8 успешни издания, повече от 20 години работа, стотици проекти и изложби в страната и в целия свят, поредица от каталози и албуми.


image0 (9K)