„Изкуството не излиза в отпуск“ – две премиери на Античния форум

Тази година летният сезон на Старозагорската опера е под мотото „Изкуството не излиза в отпуск“. За поредна година, на Античния форум, който се приема за културно средище в града, заедно с Регионалния исторически музей, на 25 юли от 21 часа ще представим една невероятна опера „Траян в Тракия“, написана специално за Стара Загора“, обясни Славчо Николов, зам.-директор на Операта. Освен това старозагорци ще видят и премиера на балета „Антигона“ на 27 юли.

„След невероятната постановка на „Трубадур“ на стадиона, Старозагорската опера ни предлага интересни музикални дни на Античния форум“, каза  зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Диригентът Антъни Аморе разказа как се е родила идеята за операта „Траян в Тракия“. През март м. г. в разговор с автора на либретото и музиката Андре Катели , той му разказал за различни дестинации и оперни театри в Европа. Катели се заинтересувал от Стара Загора. Той бързо проучил историческата епоха и написал либретото, а след това и музиката, повлиян от различни музикални стилове.

„Всеки ден повечето старозагорци минават покрай Античния форум, това е невероятно, вървиш с историята. Искам да намеря връзка между миналото и настоящето и ако успея и към бъдещето“, сподели режисьорът Мартен Роесен от Дания. В спектакъла ще има елементи с видео и мултимедия, за препратка от настоящето към миналото.

Директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев разказа историческата истина за това време и голямата победа, извоювана от император Траян срещу даките в Северна Добруджа.

В операта ще участват осем мъже и три жени от прабългарската школа „Бага Тур“, които ще пресъздават бойни сцени.

Композиторът Андре Катели също ще бъде на премиерата и ще отправи специално послание към зрителите.

Духът на миналото продължава и с премиерата на балета „Антигона“. „Избрах да работя върху този балет, защото мисля, че в този исторически момент трябва да преоткрием Антигона и борбата ѝ срещу дискриминацията. Вдъхнових се от текста на Жан Ануи, написан по време на окупацията на Франция през 1942 година и в този танцов спектакъл се фокусирам върху конфликта между Антигона и Креон, конфликт между правото на сърцето и закона“, разказа френският хореограф Людовик Парти. Солистката Анелия Димитрова  сподели, че е щастлива да работи върху близък до нейната същност образ със силно развито чувство за справедливост.

„През август местим подвижната сцена на площада пред Общината и жителите на Стара Загора ще могат да се наслаждават на концерти с приятна музика. Надявам се това да създаде приятно настроение през летните вечери “, информира Иванка Сотирова.


image0 (9K)