Изкопаха яма за загробване на прасета върху газопровод!

Областният управител на Добрич призова отговорните институции да следят изкъсо работата на изпълнителите и да съгласуват всеки терен, предназначен за заравяне на труповете, независимо дали се касае за здрави или заразени с африканска чума свине.

Валентин Вълчев се натъква на изкопни работи край квартал „Пастир”. Работниците го информират, че правят яма за загробване на прасета, във връзка с превантивните мерки срещу африканската чума по свинете.

„Много усърдно изкопано от общинския багер – копна го, подготвено е всичко, но парадоксът е, че се намира точно върху газопровод, който захранва целия град. помпената станция се намира на около 500 – 600 метра от това място“, сподели Валентин Вълчев, жител на Ген. Тошево

Мъжът е възмутен, че никой не е обърнал внимание на жалоните, които указват трасето на газопровода, а са само на метри от изкопа.

„Нито, че кабелите още на метър дълбочина са скъсани, продължава да се копае надолу, стигнали са 3-4 метра и вече всичко е готов! Само че какви могат да бъдат последствията, нека да отговорят“, каза още той.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поясни, че са услужили с техника на горското стопанство.

„Проблемният терен е определен от горското и той се намира на горска територия. Аз лично сега отидох да го проверя – със сигурност не му е там мястото. Теренът ще бъде подравнен и кабелът, който е скъсан на газопровода трябва да бъде по най-бързия начин възстановен“, посочи той.

Заповед на земеделския министър гласи горските и ловни стопанства да съгласуват терените само със Североизточното държавно предприятие, въпреки това, областният управител на Добрич ще упражни допълнителен контрол.

„Горските стопанства при набелязване на точките за загробване да внимават къде го правят и да го съгласуват предварително, за да не стане някой инцидент“, заяви Красимир Кирилов, областен управител на Добрич.

Новият терен за загробване на заразени диви прасета край Тошево ще бъде съгласуван и с общината.

BNews.bg


image0 (9K)