Изключително интересно състезание провеждат днес старозагорски ученици

Над 500 деца от старозагорски училища се събраха днес в общинската зала „Иван Вазов“, за да участват в Олимпиада по безопасност на пътищата. Тя се провежда от Института за пътна безопасност, с подкрепата на Министерство на образованието и науката (МОН), Община Стара Загора и Регионално управление на образованието Стара Загора.

„Олимпиадата цели да се направи моментна снимка в цялата страна за състоянието на обучението по пътна безопасност и ако има дефицити да ги компенсираме“, каза Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Гости на проявата бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Албена Михайлова, главен секретар на МОН, Любка Алипиева, гл. експерт в МОН и Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора.

„Пожелавам най-добрите да спечелят и Стара Загора да се представи достойно“, каза Иванка Сотирова. Тя провокира децата да коментират наказанията при опит на деца да откраднат автомобил, чийто собственик е забравил ключовете на таблото. „Контролирайте родителите си да спазват правилата за движение по пътищата, когато пътувате с тях в автомобила“, поръча им Сотирова.

Богдан Милчев разясни регламента за участие в Олимпиадата, която ще протече в два кръга. В първия ще вземат участие всички записали се ученици от трети и седми клас. През месец януари учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втория кръг през месец март. 50 от тях ще получат безплатно обучение по управление на картинг. Третокласниците пък ще решават тест от десет въпроса на хартия през месеците януари и февруари. Най-добрите 200 ще участват във втория кръг, а най-добре представилите се 50 от втория кръг ще получат награди. В Олимпиадата ще се включат ученици от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан и др.

В залата се проведе състезание „Стани безопасен” между два отбора по шест ученици от шести клас. Те трябваше да отговарят на различни въпроси свързани с движението по пътищата. По регламент децата имаха право да ползват жокер „Обади се на приятел“ – участващите в откриването официални лица. Иванка Сотирова вещо помогна на единия от отборите за брой кръстовища на определена фигура. Победиха учениците от първия отбор.

Най-голям интерес обаче предизвика представянето на методите за провеждане на обучение по Безопасност на движението по пътищата. Васил Паунов от Русенския университет зададе различни въпроси на учениците и получи бързи и точни отговори. „В Стара Загора обучението по Безопасност на пътя е на най-високо ниво, дават се бързи и верни отговори “, коментира специалистът.

Децата с готовност се включиха в играта да си сложат „алкохолни“ и „наркотични “ очила, които пресъздават ситуация след употреба на алкохол и дрога, и да реагират в пътна среда. Паунов им разказа още, че са подготвени 22 вида роботи за обучението в училищата. Роботът Алберт например, може да се програмира да изпълнява задачи като пешеходец.


image0 (9K)