Издъхна рок легенда, автор на хита July Morning

Човекът, написал едно от най-обичаните у нас рок парчета на всички времена – Кен Хенсли, почина на 75-годишна възраст. Той е автор на July Morning – хита на „Юрая Хийп“ от 1971 г., който в България придобива легендарен статут и е единствената песен, на която има посветен празник – едноименният Джулай Морнинг, отбелязван и до днес в нощта на 30 юни срещу 1 юли на черноморския бряг.

Новината за смъртта на Хенсли бе съобщена от брат му Тревър във Фейсбук. „Пиша това с натежало сърце, за да ви уведомя, че брат ми Кен Хенсли почина в сряда вечерта. Красивата му съпруга Моника беше до него и успокояваше Кен през последните няколко минути с нас. Всички сме съкрушени от тази трагична и невероятно неочаквана загуба и ви молим да ни дадете малко място и време, за да се примирим с нея. Кен ще бъде кремиран на частна церемония в Испания, така че, моля, не искайте информация за погребението. Кен си отиде, но никога няма да бъде забравен и винаги ще бъде в сърцата ни“.

Кен Хенсли, роден през 1945 г. в Лондон, е част от т.нар. класически състав на „Юрая Хийп“ от 70-те години, в който влизат още Дейвид Байрън – вокал (починал през 1985), Мик Бокс – китари (единственият от основателите, които продължава да е в групата), Гари Тейн – бас и Лий Кърслейк – барабани (който почина преди месец и половина). Хенсли е автор или съавтор на повечето от най-популярните композиции на групата, сред които са още Look at Yourself, Lady in Black, Easy Livin’ и др. Кен Хенсли е част от „Юрая Хийп“ още от първия им албум …Very ‘Eavy …Very ‘Umble, но там неясно защо, няма негови песни. След 1980-а напуска „Юрая Хийп“ и се отдава на солова кариера.


image0 (9K)