Издирват осъдена за пране на 2 млрд. лв. заради подписан документ от умрял

Софийският градски съд обяви за издирване Елизабет Елена вон Месинг, осъдената за пране на 2 млрд. лв., която се е  опитала да използва медицинско, подписано от умрял.

[ad id=“225664″]

Така рускинята с финландски паспорт пробвала да свали забраната си да напуне България.

През септември тя беше осъдена на първа инстанция на 10 години затвор и тогава съдът отмени мярката й от парична гаранция в задържане под стража. След това обаче Софийският апелативен съд освободи подсъдимата заради тежко заболяване и отново й наложи парична гаранция от 5000 лв.

Преди седмица Месинг е поискала от СГС да отменят забраната й за напускане на страната. За целта тя представила медицински документ от Института по имунология към университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, според който се нуждаела от спешна хоспитализация за 30 дни. Документът бил подписан от двама професори, един от които бил Рудолф Ванк, съобщи lex.bg.

[ad id=“263680″]

Градският съд обаче поискал съдействие от Евроджъст и в отговор бил уведомен, че през март миналата година проф. Ванк е починал, за което били изпратени и писмени доказателства.

Вчера чужденката не се яви в съда и това се оказа единствената причина да не бъде задържана. Прокуратурата поиска да й бъде отменена мярката за неотклонение в задържане под стража заради представен неистински документ. Според държавното обвинение е налице промяна в процесуалното поведение на подсъдимата и има реална опасност тя да се укрие, ако не бъде задържана.

„Това, което твърди прокуратурата, може и да е вярно, но не е основание за измяна на мярката за неотклонение“, отвърна защитата на Месинг.

[ad id=“225664″]

Съдът остави искането на подсъдимата без разглеждане, но прие, че се е възползвала от неистински документ, за което ще бъде уведомена прокуратура, а рускинята може да получи ново обвинение. Съдиите също бяха категорични, че е налице основание за промяна на мярката й, затова я обявиха за издирване.

Делото за пране на пари срещу Месинг и сънародника й Дмитрий Абрамкин, също осъден на 10 години затвор, се води от 2011 г. и многократно е забавяно заради нейни заболявания и негови отсъствия. Разследването започна през 2008 г., като според обвинението по сметката на фирмата „Оптима Ка“, която е собственост на рускинята, са идвали пари от Русия и с фалшиви документи били превеждани в чужбина. Месинг и Абрамкин бяха задържани на 23 май 2008 г.
dir.bg


image0 (9K)