Издирван по случая „Скрипал“ работил в руски концерн за биоваксини?

Руският гражданин Александър Петров, обявен вчера за издирване от Великобритания за аферата „Скрипал“, е работил в държавен концерн за производство на биологични ваксини в Санкт Петербург, пише Новини.бг.

[ad id=“225664″]

Медия от втория по големина град в Русия разкри, че Петров е роден на 31 юли 1979 г. Човек с такива данни фигурира в списъка на сътрудниците на държавния холдинг за разработка и производство на микробиологични препарати в Санкт Петербург „Микроген“. Той, както пише „Фонтанка“, се е занимавал с разработване на вещества, които предпазват от болести на естествена основа.

Относно личността на другия човек, търсен за отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, медията публикува по-подробна информация.

Руслан Боширов е роден в столицата на Таджикистан Душанбе на 12 април 1978 г. Той е регистриран в Москва. На посочения от него адрес живее самотна възрастна жена. Никой и никога от съседите му не е виждал мъж, който да прилича на Боширов. Според профили в социални мрежи на името на Боширов той е завършил „Геология“ в Московския държавен университет и е имал приятелка от Украйна. Боширов също е имал три акта за превишена скорост.

Според „Фонтанка“ двамата са имали задгранични паспорти и са били на територията на Обединеното кралство от 28 февруари до 5 март 2018 г.

Сергей и Юлия Скрипал му бяха намерени в кома в нощта на 4 срещу 5 март в английския град Солсбъри. Месеци по-късно двамата дойдоха в съзнание. Причината за тяхното състояние бе отравяне с нервнопаралитичния агент „Новичок“, създаден в СССР.

[ad id=“263680″]

Полицията на Острова вчера обяви Боширов и Петров за издирване, а британският премиер Тереза Мей заяви, че двамата са работили на ГРУ.

Вътрешният министър на Обединеното кралство Бен Уолъс днес заяви, че отговорността за отравянето на 33-годишната жена и 66-годишния мъж носи руският президент Владимир Путин.


image0 (9K)