Издание от южната ни съседка: Гръцки екстремисти палят турското знаме, руски туристи бойкотират Турция

Пресата в Турция широко отразява решението за превръщане на храма „Света София“ в Истанбул в джамия:

„Света София е наш вътрешен въпрос“ (вестник „Йени шафак“, в. „Тюркийе“), „Ердоган счупи оковите“ (в. „Йени акит“), „Подкрепа от ислямския свят за джамията „Света София“ (в. „Йенисьоз“), „Турция не преви врат пред Запада“ (вестник „Анаюрт“) – това са част от заглавията в турските печатни издания днес.

Вестник „Дирилиш постасъ“ пише, че решението за превръщане на музея в джамия е предизвикало реакции от страна на християнския свят. Изданието твърди, че по-специално руснаци и гърци реагирали „като луди“ на намерението за превръщането на храма в място за мюсюлмански богослужения.

„Фашистка група в Гърция запалила турското знаме пред посолството на Турция в Атина“. Сред руснаците пък били предприети кампании да не се ходи в Турция, пише още изданието.

Мюсюлманският свят приветства „избавянето на джамията „Аясофия“ от 86-годишно пленничество“, пише „Йенисьоз“ и цитира реакции от представители на различни ислямски страни.

„Не богослужението е въпросът при „Света София“, пише опозиционният вестник „Джумхуриет“ и цитира мненията на различни анализатори:

„Зад всяка стъпка, направена от политическия ислям, лежи принципът – „Републиката трябва да падне“, коментира Ергин Йълдъзоглу.

Анализаторът Мехмет Али Гюллер твърди, че въпросът не е в богослуженията, а няма и необходимост от (ново) място за тях. „Въпросът се отнася до уреждане на сметки с Лозанския договор, с Републиката“, смята той.

БНР

 

 


image0 (9K)