Изготвят три варианта за ново райониране на страната

Изготвени са вариантите за новото райониране на страната, които ще бъдат представени до края на месец март.

[ad id=“225664″]

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков във връзка със статута на град Русе като център на Северен централен район, предаде Фокус“.

Той поясни, че вариантите изобщо не са крайни.

„В края на 2017 г. в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се инициираха действия във връзка с промяната на териториалния обхват на шестте района за развитие. Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони за развитие“, каза Нанков.

[ad id=“263680″]

Министър Нанков поясни, че целта е създаване на силни, трайни и жизненоспособни райони на основа за стратегическите документи за регионално развитие.

„В МРРБ беше създадена междуведомствена работна група със задачата да разгледа и предложи варианти за нов териториален обхват на районите“, каза министърът и допълни, че тя е приключила с доклад за определяне на минимум три варианта за ново райониране на страната.

[ad id=“225664″]

„През месец януари 2018 г. Министерски съвет разгледа и одобри доклад, с който ни беше даден мандат да бъдат подложени на обществено обсъждане тези три, предложени от групата варианти. До края на месец март планираме тяхното представяне и обсъждане в рамките на Съвет по регионална политика към министъра на регионалното развитие и благоустройството“, заяви Нанков и допълни, че се планира и кръгла маса по темата.


image0 (9K)