Изгоненото от Елин Пелин сирийско семейство намери прекрасен дом и работа в близост до Пловдив

Сирийското семейство, което беше посрещнато с протести в Елин Пелин и в крайна сметка така беше принудено да напусне града, четем в Dnes.bg

Смейство Джабер обаче не се отказа да търси щастието си отново в България и край Пловдив в родопското село Устина то намери късмета си.
Фахим Джабер признава, че със семейството му са били предпазливи, защото дошли в непознат район.
„Но останахме приятно изненадани от хората, на които попаднахме. Тук усетихме, че има демокрация. Хората са прекрасни. Не усещаме никаква дискриминация“, споделя Фахим Джабер пред bTV.
След като половин година чакаха да получат лични документи от община Елин Пелин, днес болката и обидата от отношението на местните са останали зад гърба им. Фатима признава, че най-накрая се чувства спокойна.
„Може би имахме лош късмет. Не мога да си обясня защо трябваше да чакаме толкова за документи. В Елин Пелин се чувствах несигурна. Бях затворена вкъщи. Спомням си как срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са много дружелюбни. Не сме видели даже нито един, който да ни гледа с лошо око“, посочи Фатима.
В село Устина живеят над 2000 души – както мюсюлмани, така и християни. Но за първи път се заселват бежанци. Така се оказва, че Светла Ботева има нови съседи – семейство Джабер. Приема новината с изненада и притеснение.
„Когато разбрах, че са сирийци бях малко стресирана. В рамките на седмица ги опознах тези хора и ми станаха любимци. Всяка вечер се събираме тук на нашата маса. Говорим си до късно и много свикнахме едни с други“, казва тя.
Да се запознае с новите жители на Устина дойде и кметът на селото Нели Бундева. Вярва и се надява, че събитията от Елин Пелин няма да се повторят.
„В момента няма никакви оплаквания. Съседите също ги приемат добре и казват, че са много добри хора. Надявам се да се впишат хората, всичко да бъде нормално“, коментира кметът.

[ad id=“225664″]
Дом и работа на семейство Джабер намира Кемал Тинев. Разбира за тяхната съдба от медиите. След като вижда негативното отношение на жителите на Елин Пелин към сирийското семейство, решава да им помогне.
Без колебание им предлага работа във фабриката си за обработка на дървесина.
„Не можах да го преживея това да гледам как тези хора страдат и никой не се опитва да им помогне“, казва Тинев.
Той сподели, че в началото е виждал страх и уплаха в очите им, но с всеки ден стават все по-спокойни.
Във фабриката за преработка на дървесина работят около 50 души. Тук синът на Фатима и Фахим Ахмед намира нови приятели, а работата за него е сбъдната мечта.

[ad id=“225664″]
„Имам опит, защото работих преди време в подобна фабрика, на същата машина. Работата е разнообразна. Подготвен съм и се справям добре. Бях отчаян след всичко, което се случи. Дори не очаквах да открия приятели тук“, разказва той.
Ахмед вярва, че един ден ще има своя собствена фабрика. Днес обаче е решен да научи български и взима и първите уроци.

Семейството съвсем скоро ще бъде регистрирано в общината. Но и Фатима, и Фахим се надяват, че един ден войната в Сирия ще приключи и ще могат да се върнат отново там.


image0 (9K)