Извънредно положение в щата Ню Йорк

Американският щат Ню Йорк ще забрани събирания на повече от 500 души, считано от 17 ч. днес, за да забави разпространението на новия коронавирус, съобщи снощи губернаторът Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс. Заведения, които са с капацитет от 500 души или по-малко, трябва да намалят капацитета си наполовина, считано от утре, посочи Куомо.

Театрите на Бродуей в Манхатън ще трябва да започнат да съблюдават новите правила от тази вечер, каза Куомо пред журналисти на пресконференция в град Олбъни. Запитан дали това означава, че на практика Бродуей ще бъде затворен, Куомо отговори „да“, предаде ДПА.

Плановите операции също ще бъдат отменени, заяви губернаторът и обясни, че това се прави с цел да не се претоварват болничните заведения.

Болници, старчески домове, общественият транспорт и други институции ще бъдат изключени от новите разпоредби, подчерта Куомо.

В щата Ню Йорк има над 300 случаи на новия коронавирус.

Кметът на град Ню Йорк Бил де Блазио обяви днес извънредно положение за борба с коронавируса, предаде Ройтерс.

Броят на потвърдените случаи в града достигна 95.

Де Блазио каза, че подкрепя обявената от Куомо забрана за събиране на повече от 500 души на едно място.

1780 души в град Ню Йорк са под доброволна карантина, а 29 – под принудителна.

Увеселителният парк „Дисниленд“ в Калифорния ще бъде затворен, считано от събота, макар че в увеселителните паркове на „Уолт Дисни Ко“ не са установени случаи на зараза с коронавируса, предаде Ройтерс.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)