От последните минути: Избраха нов председател на Европейската комисия (снимка)

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен бе избрана за председател на Европейската комисия. Тя получи подкрепата на Европарламента след оспорвано гласуване. Първата жена, която оглавява Еврокомисията, е получила подкрепата на 383-ма евродепутати – при необходими най-малко 374 гласа, съобщи БНТ.

60-годишната Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца. Тя е завършила медицина. Министър е в 4 германски правителства.

По-рано днес Урсула фон дер Лайен представи приоритетите си пред евродепутатите. Тя се обяви твърдо в подкрепа на скандалната Истанбулска конвенция, за измисления „трети пол“.

Урсула фон дер Лайен повтори тезата си за единна минимална работна заплата в рамките на Европейския съюз. Тя подкрепи искането за справедливо данъчно облагане, което да бъде валидно и за големите дигитални корпорации. Фон дер Лайен обеща, че ще представи първия европейски закон за опазване на климата.

В речта си пред Европейския парламент тя заяви, че е готова да отсрочи британското напускане на Евросъюза и за след 31 октомври, ако е необходимо.


image0 (9K)