ИЗВЪНРЕДНО: Джипитата искат двойна потребителска такса!

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5.10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата.

[ad id=“263680″]

..

Тя получава подкрепа, както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Джипитата, които я споделят, са на мнение, че реализирането ? би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Идеята е таксата за посещение при джипи да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева. Така, ако се приеме, че ще заплащаме 1 процент от тази сума, при посещение при лекар ще трябва да вадим от джоба си 5 лева и 10 стотинки.

Предложението подкрепя д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, обяви той пред Дарик:

[ad id=“225664″]

..

„Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе. Тя, освен съфинансираща роля за семейните лекари, има и задачата да ограничи безсмисленото потребление. Защото един човек, който не плаща такава такса, може пътьом да мине да си поговори с джипито. В това време обаче има хора, които наистина страдат и са болни и чакат в чакалнята, и не можем да ги прегледаме, защото някой минавал оттук и искал да си поговори. Точно премахването на това безсмислено посещение при лекаря е задачата на тази такса. Защото, когато ти трябва да заплатиш такса в размер на 5.10 лв., ти няма да губиш времето на лекаря, а ще отидеш при него само когато наистина имаш проблем. Така и лекарят ще може да отдели по-голямо внимание на хората, които наистина имат проблеми. Затова тази такса трябва да я има. Това не е само в България. В Холандия, например, тази такса е 10 процента от стойността на прегледа”, посочи д-р Сотиров. Според него европейските практики би трябвало да се следват.

[ad id=“218548″]

..

Общопрактикуващият лекар е на мнение, че работата на съсловието ще се подобри значително, ако оборудваме лекарите с регистратори, с медицински сестри, а също и с ехограф, така че пациентите да не се изпращат на различни места за ултразвуково изследване.

http://BNews.bg


image0 (9K)