Извънредни проверки в детските градини и училищата

Българска агенция по безопасност на храните ( БАБХ ) стартира извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети за спазване на изискванията за безопасността и качеството на храните.

Храните предлагани на децата трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт (БДС за млечните продукти, Утвърден стандарт „Стара планина“ за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, Браншови стандарт за хляб и брашно „България“, Браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт Рафинирано слънчогледово масло).

Инспекторите ще следят и за спазване на изискването, храните предлагани на децата да са без вложени добавки в храните – оцветители, консерванти, овкусители и подсладители. Да не се предлагат храни, съдържащи хидрогенирани или частично хидрогенирани растителни мазнини или други, освен краве масло, слънчогледово олио и зехтин, както и да не се продават пържени ядки и екструдирани храни, царевични пръчици. Плодовите напитки трябва да са само сокове от плодове с изцяло плодово съдържание и без добавени захари, или да са нектари, които да не съдържат повече от 20 % вложени захари.


image0 (9K)