Извънредни новини за българите в заразените с коронавирус райони в Италия

От областите в Италия, които са засегнати, не излиза никой. Около 50 са българските граждани, които живеят там. И никой от тях не се е върнал в България.

Това каза пред журналисти националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев във връзка със заплахата от коронавируса, цитиран от „Фокус“.

„Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

По думите му ако човек не проявява симптоми на коронавирус, то той няма и как да бъде изследван. „А и няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 000 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, посочи Кунчев.

Премиерът Бойко Борисов свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет бяха обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

Починалите от коронавируса в Италия вече станаха шестима. По-рано днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов се срещна с държавния министър на вътрешните работи на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман, с когото също са обсъдили темата за коронавируса. Херман посочи, че в Германия са успели да овладеят заразата, тъй като са намерили бързо източника й, като в Северна Италия случаят не е такъв.

Младен Маринов призова за бързи и ефективни действия, тъй като досега взетите – по летищата, вече не са актуални, имайки предвид, че коронавируса вече е и на европейския континент.


image0 (9K)