Извънредна среща при премиера Бойко Борисов

Лидерите на работодателските организации на извънредна среща с премиера Бойко Борисов са обсъждали дали ще има увеличение на цената на тока за крайния потребител след въвеждането на свободния енергиен пазар. Коментирано е също и връщането им в Тристранния съвет.

Това ще означава минимално изменение на цената, но не заради реализацията, а заради скъпите въглеродни емисии, които трябва да се плащат. При свързване на българската енергийна система през Румъния и Унгария с европейската , което се очаква да се случи през следващата година и пазарът да е ден напред, е възможно даже да има движение на цената и в обратна посока. Процентите при всички случаи при 30% либерализация ще бъдат повече от 2-3%”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

„В Тристранката ще се върнем, когато в дневния ред има предложени такива мерки и решения, но продължаваме диалога в тристранен формат”, каза още Велев.

 На 6 януари е планирано заседание на лидерите на работодателите и синдикати, от правителството ще участва Томислав Дончев.


image0 (9K)