Извънредна среща на лидерите на страните от Европейския съюз за Брекзит

Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди искането на британския премиер Тереза Мей за удължаване на Брекзит до 30-ти юни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се разгледа алтернативно удължаване за не повече от година.

Той подчертава, че е твърде малка вероятността споразумението да бъде ратифицирано от парламента в Лондон до края на юни.

Подобно отлагане би повишило риска от серии допълнителни отлагания и свикване на извънредни съвети, като създаде нови дати на ръба на пропастта„, отбелязва още Туск. Той добавя, че продължаващата несигурност ще се отрази зле на бизнеса и на гражданите в Европейския съюз.

Поради това председателят предлага алтернативно, по-голямо удължаване на оттеглянето и подчертава, че една от възможностите е то да продължи колкото е необходимо, но не повече от година.

Гъвкавостта ще ни позволи да приключим автоматично удължаването, веднага след като двете страни ратифицират споразумението. Обединеното кралство ще може да напусне веднага щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит„, подчертава Туск.

Вчера главният преговарящ Мишел Барние заяви, че всичко зависи от това какъв план ще представи британският министър-председател на срещата на върха.


image0 (9K)