Извънреден брифинг в МС: Следим за радиация заради пожара в Чернобил

Пожарът в Чернобил е обхванал няколкостотин декара гора, но вече е погасен, от повече от 70 часа. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, бяха главните действащи лица на извънредния брифинг.

„Стойностите на радиационния гама фонд измерен от националната автоматизирана система за мониторинг и постовете са в нормалните за страната граници. Постовете за наблюдение на радиационната обстановка са разположени на територията на цялата страна – 29 станции. Към нея се включват още десетки точки. Наблюдаваме ситуацията и сме във връзка с нашите колеги от Молдова, Украйна и Румъния“, поясни още Николов.

Началникът на националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски обясни, че причината за извънредния брифинг, е че в социалните мрежи са се появили слухове за евентуална опасност, надвиснала над България във връзка с пожара, който гори от седмица в Украйна в областта на Чернобилската атомна електроцентрала и във връзка с промяна на времето – североизточен вятър и валежи – че това би заплашило здравето на хората в България.

„Сами разбирате, че това беше важно да бъде изяснено за всички български граждани, които и без това се намират в една напрегната ситуация около коронавирус епидемията и такива допълнителни стресове, не са нужни. Ще бъдете известявани своевременно, ако има някаква промяна в това отношение. Такава опасност теоретично дори не съществува“, подчерта ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Проф. Христомир Брънзов заяви, че въздушният пренос е от Украйна към България, но системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси е толкова малко, че не може да бъде отчетено, по думите му.

Faktor.bg


image0 (9K)