Известният руски опозиционен журналист Аркадий Бабченко е убит в Киев

Известният руски журналист, граждански активист и правозащитник Аркадий Бабченко е убит в Киев.

Той е бил застрелян с три изстрела в гърба в дома си, след като се прибрал от близкия магазин. Починал е в линейката, на път към болницата.

Съпругата му се къпела в банята, когато чула изстрелите в апартамента, съобщава украинската агенция УНИАН. Тя излязла и видяла мъжа си да лежи окървавен.

По ирония на съдбата журналистът бе убит точно четири години, след като оцеля по чудо, тъй като не бе качен в хеликоптер, свален по-късно от сепаратисти в Донбас.

[ad id=“225664″]

„Очевидно е, че една от версиите ще бъде свързана с действията на руските спецслужби по отстраняване на лица, които „тровят“ съзнанието на руснаците с истината за това какво всъщност се случва в Русия и Украйна“, написа бившият съветник на президента на Украйна Антон Геращенко, за когото в Русия има издадена заповед за арест.

Кой е Аркадий Бабченко

Аркадий Аркадиевич Бабченко е роден през 1977 г. В Москва.

През 1995 г. е призован на редовна служба в армията и пратен в Северен Кавказ. Служи в свързочни войски и участва в първата чеченска война (1994-1996 г.). Уволнен е през 1997 г.

След казармата завършва право в Съвременната хуманитарна академия в Москва. Взема диплома на бакалавър по по юриспруденция на международното право.

След започването на втората чеченска война (1999-2009 г.) Бабченко сключва договор с Въоръжените сили на Руската федерация и участва в кампанията, обявена от Кремъл за антитерористична операция. Служи първо като свързочник, после в мотострелковите войски, , накрая – в гранатометен взвод.

През 2000 г. Напуска армията със звание старшина от гвардията. Започва да се занимава с журналистика.

Става военен кореспондент на в. „Московский комсомолец“, а след това – на програмата „Забравеният полк“ по телевизия НТВ. Сътрудничи на редица вестници и телевизионни предавания.

Временно зарязва писането и работи като таксиджия, за да стане след това журналист от опозиционния вестник „Новая газета“. Уволнен е оттам, както сам твърди, за небрежност.

[ad id=“225664″]

Отново става военен кореспондент пре 2008 г. И отразява конфликта в Южна Осетия.

Аркадий Бабченко е считан за един от основоположниците на съвременната руска военна проза, заедно с Александър Карасьов и Захар Прилепин.

През 2012 г. срещу Бабченко започва дело  по обвинение в призиви за масови безредици. Причина е негов пост в социалните мрежи за възможна тактика на митингуващите а честни избори.

В края на 2016 г. журналистът предизвиква скандал със свое изказване за катастрофата на самолет „Ту-154“ над Черно море, при която загинаха певците от Александровския хор на армията. Той изразява мнението, че летящите за Сирия певци не заслужават съжаление. Депутатът Виталий Милонов и сенаторът Франц Клинцевич поискаха Бабченко да бъде съден и лишен от руско гражданство.

През февруари 2017 г. Бабченко съобщава, че е решил да напусне Русия заради заплахи за живота му. Заедно със съпругата и дъщеря си заминава за Прага, после, през юли 2017 г. живее в Израел, а през август 2017-а се мести в Киев.

От октомври 2017 г. до смъртта си Аркадий Бабченко бе водещ на програмата „Prime: Бабченко“ по кримскотатарската телевизия ATR.

Неговите „Десет серии за войната“ са потресаващ разказ за войната в Чечня.

 


image0 (9K)