Извадиха Русия от Олимпиадaтa в Токио и Световното по футбол в Катар

Световната антидопингова агенция (УАДА) наказа Русия с изваждане от всички международни състезания за период от четири години, което включва следващите Летни Олимпийски игри в Токио през 2020 и Зимната олимпиада в Пекин две години по-късно.

На днешното си заседание в Лозана УАДА потвърди поисканото наказание от специалната комисия на организацията, която направи разследване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). “Препоръката на комисията по съответствие бе приета единодушно”, се казва в краткото съобщение на УАДА.

Причина за тежкото наказание е установяването на масово фалшифициране на данни и допинг проби от страна на РУСАДА, което разследващата комисия установи след дълго разследване. В края на миналата седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което означава, че Русия действително ще бъда наказана за Олимпиадите в Токио и Пекин.

Все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, ще бъдат допуснати до участие на Игрите, но най-вероятно под неутрален флаг. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат допуснати официални представители на Русия, нито пък страната ще може да бъде домакин на каквото и да е международни спортни състезания. Руското знаме и руският химн също няма да бъдат част от следващите две Олимпиади. Това няма да е първи подобен случай за Русия, след като 168 представители на страната, които бяха допуснати до участие в Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг през 2018 година, се състезаваха под неутрален флаг и спечелиха общо 33 медала.

Русия има 21 дни да обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд (КАС).

“Руските спортисти ще трябва да докажат, че не са имали нищо общо с несъответствието на данните на РУСАДА, не са били замесени в допинг схемите, описани в доклада МакЛарън, и че техни проби не са били засегнати от манипулациите”, заяви говорителят на УАДА Джеймс Фицджералд след заседанието в Лозана.

Препоръката на специалната комисия за наказанието бе направена, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари. Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше решено през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира. Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети. В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била “нито пълна, нито автентична”. Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове.

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово. “Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети да наложим възможно най-тежките наказания”, заяви Хелеланд.

Наказанието на Русия няма да се отрази на участието на националния отбор по футбол на Европейското първенство следващото лято. Това бе потвърдено още преди седмица от УЕФА, като Русия няма да загуби и домакинството на част от мачовете от шампионата на стадиона в Санкт Петербург, тъй като УЕФА като организация и нейните членове не са обвързани с УАДА.


image0 (9K)