Избори в 13 епархии

Пo peшeние на Светия синод от 15 февруари 2017 г. днес, след Света литургия, във всички 13 епархии на Българската православна църква на територията на България ще се състоят избори за нови епархийски избиратели. Това съобщи отделът ”Връзки с обществеността” при Светия синод.

Съгласно Устава на БПЦ-Българска патриаршия всяка епархия има свои избиратели, в чиито правомощия е да избират: представителите на епархията при избор на нов български патриарх, членовете на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членовете на Епархийския съвет. Епархийските избиратели са по шестима от всяка от духовните околии на епархията – трима от тях са клирици, а трима – миряни. Избират се за срок от четири години.

След като на 11 декември 2008 г., беше приет от Шестия Църковно-народен събор в Рилската света обител, новият Устав на Българската православна църква-Българска патриаршия, избори за епархийски избиратели имаше през 2009 г. Следващите бяха през 2013 г., а през настоящата 2017 г. избори за епархийски избиратели се организират за трети път от утвърждаването на сега действащия Устав.


image0 (9K)