Изборен хаос прогнозират експерти

Изборен хаос ще настъпи у нас на 6 ноември, прогнозират експерти. Те смятат, че комбинацията от – президентски избори, национален референдум с три въпроса и задължително гласуване, ще затрудни и обърка избирателите. Това прогнозираха от „Института за социална интеграция“, една от гражданските организации, които ще наблюдават предстоящите избори.

Според техен анализ последните промени в Изборния кодекс са предпоставка за хаос  Въвеждането на опция „Не подкрепям никого“ в изборната бюлетина гарантирало, че ще има балотаж на изборите за президент.

Задължителното гласуване, което ще стане такова за първи път на предстоящите избори, е набедено за „задължително“. Това коментира юристът Тереза Станчева, която посочи неговите недостатъци: „Ще превърнем кметовете на населени места в класни ръководители, които ще броят извинени и неизвинени отсъствия, което е безумно“.

Новата възможност на избирателите да отбележат, че не подкрепят никого, ще повиши избирателната активност и ще легитимира протестния вот, смятат от „Института за социална интеграция“. От друга страна, избирателната активност в условията на задължително гласуване променя своя смисъл, коментира експертът Стефан Георгиев.

„В тези условия ще имаме завишена изкуствена избирателна активност. Реалната избирателна активност на гражданите, които ще отидат да упражнят правото си на глас в подкрепа на един или друг кандидат, обаче ще е относително по-ниска“, посочи Георгиев.

Източник: „Дарик“


image0 (9K)