Избави се от тревожните мисли за по-малко от 5 минути!

Говорим за тревожните мисли. Те могат да изникнат от нищото. Понякога си способна да определиш условията, при които се появяват, като важна презентация по време на работа или очакване на резултати от изследвания. Друг път идват без покана. И в двата случая обаче са ти нужни няколко стратегии под ръка, които ти помагат да се справиш с момента.

Членовете на общността за взаимопомощ Thrive споделят начините, използвани от тях, за успокоение. Приложи ги, за да избегнеш капана на тревогата и паниката следващия път, когато се опитат да те завладеят.

Измъкни се от ума и влез в тялото си

Свържи се със заобикалящата те реалност, използвайки метоа 5-4-3-2-1. Огледай се наоколо за 5 неща, които можеш да видиш, 4 неща, които можеш да чуеш, 3 – да докоснеш, 2 – да помиришеш, и 1, което можеш да вкусиш. По този начин ще успееш да се измъкнеш от порочния кръг на притеснението, за да преминеш към по-мирно съзнание.

Упражнявай любопитството си

„Моят антидот за тревожността е любопитството. Защо се чувствам по този начин? Защо този човек постъпи така? Какво мога да направя по-различно следващия път? Това случвало ли се е преди? Любопитството ми позволява да осъществя контакт със себе си и моя кръг от хора, дори такива, които ме напрягат“, казва лекарят и писател от Ню Йорк Джошуа Сподек.

Приземи се

Съществува и четиристепенна техника – забележи какво има около теб, след това сложи език върху небцето, поеми дълбоко дъх и издишай на глас, а за финал се усмихни. Това незабавно отпуска вагусния (или блуждаещия) нерв.

Съсредоточи се върху усещанията

Безпокойството често е предизвикано от мислите, препускащи в бъдещето, за което не сме сигурни. Затова можем да си върнем вътрешния мир, ако върнем ума си към настоящето. Можеш да постигнеш това, като три пъти поемеш дълбоко въздух, броейки до четири, докато вдишваш през носа, а след това преброиш до шест, като издишваш през устата.

След това пренасочи вниманието си към краката, като стъпиш здраво върху земята и си дадеш сметка за твърдата повърхност под тях. Задай си въпроса „Добре ли съм в момента?“ – това ще ти помогне да осъзнаеш, че не се намираш в непосредствена заплаха. Накрая можеш да си кажеш няколко успокоителни думи и използваш успокоителен жест като например да докоснеш нежно зоната между китката и лакътя си от вътрешната част на ръката.

Избери реплика, с която да изразиш любов към себе си

Друга техника включва повтарянето на различни фрази, като потупваш различни точки по лицето и гръдния си кош. Това помага за емоционално и физическо успокоение. Сред примерните реплики е „Въпреки че съм много гневна и стресирана, напълно обичам и приемам себе си.“

Опитай с минимедитация

В зависимост от мястото, където се намираш, можеш да затвориш вратата си и застанеш с гръб към нея. Поеми дълбоко въздух, издишай много бавно и повтори това 2-3 пъти. По време на тази минимедитация се фокусирай върху своите емоции и физически усещания, като оставиш мислите да се носят по теб. Когато приключиш след по-малко от 5 минути, ще почувстваш, че си по-спокойна и съсредоточена върху настоящите си приоритети.


image0 (9K)