Иде Тодоровден. Вкусни гозби за празника

Народът нарича Тодоровден още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии. Тази година празникът се пада на 24 февруари (събота).

[ad id=“225664″]

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

[ad id=“236993″]

 

Ето и примерно меню за празника:

Тодоровска пита с мая

Необходими продукти

3 яйца

700 г брашно

1 с.л. сол

1/2 кубче прясна мая

1 ч.л. захар

250 мл лимонада

2 с.л. олио

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа, и  се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех.

Трите части се разточват, разпределят се една върху друга, помежду им се слага олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички (започва се от широката част).

Подреждат се в застлана с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2 ч.л. олио и няколко капки вода жълтък.

Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат, без да се намазват с жълтък.

Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200 и се пече още 20 минути под алуминиево фолио (за да не се препече). След като се опече, питката се покрива с кърпа, за да се задуши.

[ad id=“236999″]

 

Супа от гъби

Необходими продукти:    

гъби – 500 г пачи крак и печурки

шунка – 200 г

кисели краставички – 1 – 2 бр.

топено сирене – 150 г

брашно – 2 с. л.

вода

олио

копър

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и се нарязват на едри парчета. Запържват с много малко олио в тиган. През това време шунката се нарязва на жулиени. Добавя се в тигана с гъбите и се пържат около 2 мин.

В дълбок съд се налива малко олио да загрее и към него се слага брашно, когато се запържи леко се налива вода до средата на съда. Щом се сгъсти леко, се добавят гъбите, шунката и нарязаните на дребно кисели краставички.

Накрая се слага и топеното сирене, за да се разтопи. Когато изстине, се нарязва на много ситно копър и се поръсва ястието.

[ad id=“237001″]

 

Тодоровска леща

Необходими продукти:

250-300 г леща

1 глава лук

10 скилидки чесън

1 бр. морков

2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица

1-2 бр. домати

1 бр. червена чушка

3-4 с.л. мазнина

стрък целина

2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.

Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.


image0 (9K)