Иде нова чистка в митниците

Правителството одобри структурни промени в Агенция „Митници“, съобщават от правителствената информационна служба.

На първото си заседание на кабинета за годината бе създадено митническо разузнаване. Очаква се промяната да доведе до увеличаване на приходите при едновременно съкращаване на администрацията.

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенция „Митници“ и на Класификатора на длъжностите в администрацията и наредбата по неговото прилагане, се казва в съобщението от „Дондуков“ 1. Актът е в следствие на приетите изменения и допълнения в Закона за митниците, приети с преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за митниците, което бе отхвърлено от мнозинството в парламента.

В мотивите си държавният глава изтъкваше, че с измененията преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което ще доведе до прекратяване правоотношенията на служителите. „Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита“, се казваше в мотивите на президента.

В резултат на преструктурирането ще се постигне оптимизиране на администрацията с отпадане на излишни структури, повишаване на ефективността на работа на митническите учреждения и оптимизиране на натовареността на митническите служители, твърдят от МС. Като ефект от реформата се очаква увеличаване на приходите, реализирани от агенцията в резултат на засилените контролни функции, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура.


image0 (9K)