Идея за уикенда- магията на фестивала в Жеравна

Международният фестивал на фолклорната носия „Скок във времето“ в местността „Добромерица“ край Жеравна е юбилеен и бележи 10 поредна година.

[ad id=“237001″]

18, 19 и 20 август са дните на фестивала, където всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана).

Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н.

В деня на откриването – 18 август, около 22 часа, ще бъде представен спектакълът „О,Шипка!“, посветен на 140-годишнината от Шипченската епопея, случила се по това време на годината.

 На юбилейното издание ще има засилено присъствие на групи и изпълнители, като „гвоздеят“ ще бъде в петък вечерта с изпълнения на кларинетиста Иво Папазов – Ибряма, още и  различни музиканти, „100 каба гайди“, зурни от Петрич, тракийския оркестър „Гергьовден“ и Етрополската духова музика.

Ще се състои традиционният конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия, както и конкурс за надиграване. Ще има приемане на нови войводи в сдружение „Пазители на българщината“. Атракция на фестивала ще бъде автентична българска сватба.

В последния ден от 12.00 до 17.00 часа, организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео. Близо 20 000 души са били гостите на фестивала през миналата година, очаква се тази година да бъдат още повече.

[ad id=“225664″]

Отново се очакват ВИП- гости- писателят Антон Дончев, актьорът Бен Крос, братята Кубрат и Тервел Пулеви, министрите на туризма и на културата, вицепремиерът Валери Симеонов и още политици, бизнесмени, съобщава dir.bg

Сред чуждестранните гости през миналата година е имало истински африкански крал в изгнание, облечен в автентични дрехи, гости от Перу и други. През тази година се очаква фестивалът да бъде сниман и от две корейски телевизии.


image0 (9K)