Изследователи от института по океанография: Идва нов ледников период

Изменението на климата може да доведе до срив на океанските течения в Северното полукълбо и ледников период в региона. В недалечно бъдеще вероятно Гълфстрийм ще изчезне, което ще доведе до рязко застудяване в Европа.

Ново проучване показва, че моделът на циркулация на водата се променя и в недалечно бъдеще вероятно Гълфстрийм ще изчезне, което ще доведе до рязко застудяване в Европа. При предишните изследвания се смяташе, че такъв сценарий е възможен и ако не се вземат мерки, нивото на въглеродния двуокис в атмосферата ще се удвои през този век, а сривът на океанските течения ще стане чак през 2400 г.

Изследователи от института по океанография в Университета на Калифорния в Сан Диего обаче смятат, че драстично се подценява ефектът на климатичните промени.

Те открили, че в повечето климатични модели се преувеличава стабилността на един модел, наречен Северноатлантическо колебание, който има доминиращо влияние върху климата в Европа и Северна Америка.
Теченията в този модел пренасят топла вода от екватора до Гренландия и след това я охлаждат и я връщат пак, оформяйки кръговрат, който прави времето в повечето европейски страни сравнително меко през зимата.
Техният колапс ще даде път на трайно навлизане на арктическите въздушни маси над Европа и мащабно охлаждане на Северния Атлантик.

Междувременно две различни изследвания развенчават мита за това, че е настъпила пауза в глобалното затопляне.
През 2015 г. учени от Националната океанска и атмосферна служба на САЩ публикуваха проучване, което показа, че средните температури на океанската вода не са спирали да нарастват през последните десетилетия. А използваната досега методология за измерване чрез сензорите на двигателите на корабите и на пристанищата, използвана вече повече от век, е погрешна.

Тогава данните от това изследване бяха подложени на остри критики. А републикански сенатор от Тексас дори поиска учените да бъдат разследвани от Конгреса за измама.
Сега независимо проучване на екип от учени от Университета на Калифорния в Бъркли и университета в Йорк, показа същите резултати – глобалното затопляне не е спирало, както се смяташе.
Те са анализирали необработени данни от шамандури в дълбоки води, сателити и роботизирани сензори в световните океани.

Източник: vesti.bg


image0 (9K)