Играчки на „Хиполенд“ в 58-ия ден на протеста. Блокада на пл. „Независимост“

Протестът в София на 4 септември 2020 г.

Куп детски играчки бяха струпани пред Министерския съвет в 58-ия ден на протестите. Акцията е в отговор на проверките, които по-рано в петък бяха извършени във фирмата за търговия с играчки „Хиполенд“.

Собственикът на компанията Мариан Колев, който открито подкрепя протестите и участва в тях от първия ден, свързва ревизиите с активната си гражданска позиция. Синът му беше един от пострадалите от лютивия спрей на полицията в сряда.

Протестиращите искат оставка на правителството и главния прокурор от началото на юли. В сряда полицията предприе силови действия срещу тях, като задържа 126 души и използва сълзотворен газ. Някои от задържаните бяха бити. Протестът на следващия ден включваше хиляди участници.

В петък протестиращите дойдоха на площад „Независимост“ със собствени играчки от вкъщи и ги подаряваха на полицаите. „Искаме да им напомним, че те са също и родители“, каза един от организаторите на протеста Николай Хаджигенов. Собственикът на „Хиполенд“ насърчи хората да взимат от играчките, но отбеляза: „Не знам защо никой не взе прасето“. На стената на Министерския съвет междувременно беше проектирано изображение на премиера Бойко Борисов, поставено в знак „забранено“.

Купувайте прасета от „Хиполенд“ и не купувайте от Марешки, призоваха организаторите от така нареченото „Отровно трио“ – адвокатът Николай Хаджигенов, експертът по пиар Арман Бабикян и скулпторът Велислав Минеков.

В сряда парламентарната партия „Воля“ на Веселин Марешки подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ, макар че до последния ден твърдеше, че няма да го направи. За внасянето на проекта на нов основен закон бяха нужни 120 гласа, с които ГЕРБ не разполагаха в навечерието на определения от тях самите срок – 2 септември. Осигуряването на тези гласове постави началото на дълга процедура, която протестиращите интерпретират като опит на ГЕРБ да остане на власт.

В петък стана ясно, че подкрепата от Веселин Марешки е била получена часове след като правителството е дало на концесия за 20 години плажа „Кабакум север 2“ на фирма, свързана с лидера на „Воля“. Дружеството е „Булмедикс 2012“ и е собственост на доскорошния депутат от „Воля“ Андон Дончев, който е смятан за дясна ръка на Марешки. Той напусна Народното събрание на 15 юли, а процедурата за концесията е започнала в началото на месец юни.

Марешки е и собственик на верига аптеки, носеща неговото име.

През деня в петък от „Отровното трио“ се обърнаха към депутатите от опозицията с призив да напуснат пленарните заседания и работата си в комисиите на парламента. Хаджигенов, Минеков и Бабикян определиха това като единствен ясен знак за разграничаване от правителството, което те окачествяват като мафия.

Народното събрание вече не е органът, в който опозицията е коректив, а „нотариус“ на отдавна взети и изтъргувани еднолични решения, казаха още те.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)