Иво Христов: Само формално принадлежим към един съюз със Западна Европа

България трябва да настоява за отмяна на санкциите срещу Русия. Това каза пред БНТ проф. Иво Христов, който е водач на листа на БСП. На въпрос дали трябва България да е първата страна в ЕС, която да постави този въпрос той отговори:

„Да изчакаме САЩ да бъдат първи. Ние знаем как бяха обявени санкциите, под какъв натиск. От тези санкции губят и двете страни“.

Според него темата Крим не е най-актуалният проблем на България.

„Проблемите на Западна Европа не са проблемите на България. Формално принадлежим към един съюз. Българското общество за 25 години насилствено бе вкарано в процес на демодернизация. България има характеристики на страна от Третия свят. Българинът си представяше демокрацията като микс на всички социални придобивки на социализма със ходене на Хавайските острови“, смята Христов.

Според него силната икономика на ЕС е изсмукала нашата по-слаба. Той нарече евроинтеграцията ни необмислена, защото 2,5-3 млн. българи са емигрирали.

„Когато не разполагате с човешки капитал вие нямате икономика, която да поставя изискване за такъв тип човек. И така падат всички социални системи“, каза Христов.

Според него никой не е питал България за нейната ориентация.

„Българската геополитическа ориентация не е въпрос, който само България го е решавала суверенно. Процесът на евроинтеграция е обективен. България изпадна от една геополитическа орбита. Проблемът беше да има умело управление на този процес“, каза Христов.

Той призна, че и социалистите са се провалили в това отношение.


image0 (9K)