Иво Христов: Президентът е контрапункт на всяко отклонение на властта

„Румен Радев остана верен на кредото си: суверенитет, антикорупция, справедливост”, подчерта началникът на президентския кабинет.

[ad id=“263680″]

„У нас все повече се установява атмосферата на партията-държава, по силата на която се внушава, че всяко мнение, което не е в съзвучие с управляващите, е с нещо подозрително”, подчерта шефът на кабинета на държавния глава.

„Президентът бе благоразумен да не дава никакви популистки обещания по време на кампанията. Той остана принципен и достоверен в действията си. Винаги беше верен на кредото, което афишираше: суверенитет, антикорупция, справедливост. Той печели симпатия с личните си качества. Никога не съм бил разочарован от неговата принципност и почтеност. Той сплоти екип около себе си. Нормално е хората да го усещат.” Това заяви в интервю за БНТ началникът на президентския кабинет Иво Христов, който направи равносметка за първата година от мандата на президента Румен Радев.

Христов коментира различни въпроси – от причината за високия рейтинг на държавния глава през служебното правителство до отношенията с лидера на опозицията Корнелия Нинова и с управляващото мнозинство.

[ad id=“218001″]

„Съставът на служебното правителство бе подчертано експертен. Доколкото имаше политически лица, те бяха от разнообразни политически хоризонти. В резултат на изрядните избори, които организира правителството, на власт дойде точно тази партия, която най-много бе срещу него”, посочи Христов.

„Когато се среща с Корнелия Нинова, г-жа Нинова говори на излизане от институцията. У нас все повече се установява атмосферата на партията-държава, по силата на която се внушава, че всяко мнение, което не е в съзвучие с управляващите, е с нещо подозрително”, подчерта Иво Христов.

Той постави акцент и върху друго: „В България управляващите държат не само парламентарното мнозинство, те имат влияние в съдебната система. Те имат влияние върху големите национални медии и контролират, по силата на законите, и специалните служби. Хубаво е, че при тази концентрация на власт има един овластен гражданин – президента, подкрепен от 2 милиона българи, който е контрапункт на всяко отклонение на властта.“

[ad id=“218548″]

По думите на Христов трябва да има повече чуваемост в парламентарното мнозинство за тезите на президента. „За съжаление наблюдаваме механично прегласуване на всяко вето“, коментира Христов. „Наблюдаваме алъш-вериш между парламентарните групи, който води до безотказно мнозинство и ветата на президента не се чуват като аргументи”, допълни той.

На въпрос дали има война между институциите Иво Христов отговори, че противоборство има и то е изцяло в полза на българската демокрация. „Президентът няма призвание да бъде съзвучен с правителството. Напротив – той трябва да коригира всяка отклонение”, подчерта той.

„За модернизацията на армията съгласие няма”, акцентира Иво Христов и посочи: „Дали ще има е трудно да се прогнозира. Но ако не бъде постигнато, ще се лишим от 100-годишната българска авиация. Виждате, че самолетите започват да аварират, голяма част от тях не летят.”

„Борбата с корупцията е траен ангажимент на президента. Тя е ключ към българската безизходица в момента. Тя е причина и за бедността, тя ерозира съдебната система, минира държавната администрация, обезсърчава хората. Много често българите емигрират не от бедността, а отчаянието, че не може да пробие тази безизходица”, каза Иво Христов. „Трябва общо национално усилие с корупцията“, подчерта той.

[ad id=“236480″]

„Подкрепихме правителството в неговите приоритети за българското европредседателство. Това е разумен избор. Държа да поздравя г-жа Павлова, която организира добре началото на председателството“, заяви Иво Христов.

 


image0 (9K)