Иво Христов: Ако Нинова допусне разкол с президента, ще потвърди, че е в сговор с ГЕРБ

„Ако Корнелия Нинова допусне разкол с президента, ще потвърди тезата на вътрешнопартийната опозиция, че е влязла в сговор с ГЕРБ.“ Това каза евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Иво Христов в Денят започва с Георги Любенов по БНТ.

Евродепутатът коментира дали има напрежение между Корнелия Нинова и президентът Румен Радев. Той заяви, че това не е реална тема. „Струва ми се, че медии и заинтересовани коментатори успяха да превърнат в тема едно изказване на г-жа Нинова, но тя дължи авторитета си като политик на това, че е последователен опозиционер, лидер на опозицията. С тази заявка получи доверието на своите съпартийци в моя личен случай това е причината аз да я подкрепям. е мисля, че тя би допуснала разкол между БСП и президента. За него няма нито идейна почва, нито емоционални настроения. Пътувал съм с президента в цялата страна, той навсякъде е посрещан радушно. Нещо, което телевизиите крият“, каза още Иво Христов.

Според него Корнелия Нинова няма интерес да има напрежение между нея и президента.

„Ако тя допусне такъв разкол, значи да потвърди тезата на вътрешнопартийната опозиция, че е влязла в сговор с ГЕРБ, ДПС или някоя друга от потенциалните партии партньорки в следващ парламент. Това не е нито в стила на г-жа Нинова, нито има логика в такова действие“, допълни още евродепутатът.

Той коментира и темата за така наречената политическата еманципация.

„Налага ли се някой да се еманципира? Президентът е обективно опозиционер на сегашния режим. Той е на страната на народа. Не го крие от самото начало. Той слезе сред протестиращите. Неговата конституционна роля е да бъде със своя народ, да защитава принципни позиции. Той е обективен съюзник с всички хора, които се борят с безазаконието и срещу мафиотизираната държава“, посочи още Иво Христов.

На въпрос дали ще бъде ли шок за него, ако БСП не подкрепи за втори мандат Румен Радев, Иво Христов отговори: „Това би било неадекватно поведение от страна на БСП да се лиши от най-популярният политик в държавата, който сама е издигнала и с когото е на едно и също мнение. Няма никаква логика в това, което дискутираме. Това е тема, от която интерес имат външни фактори, които търсят да разбият този фронт на промяната, който не се ограничава с президента и БСП, а с ред други партии. През всичките тези години и президентът, и БСП бяха последователна опозиция на този дегенериращ режим, чиято оценка четем в резолюцията на ЕП“, обясни Христов.

Според него в България назряват условия за истинска демократична промяна, която тръгва отдолу, а не тази като на 10 ноември, която е тръгнала отгоре.

На въпрос дали постът на началник на кабинета на президента е ветровит, Иво Христов, който заемаше този пост преди да стане евродепутат, коментира, че тази позиция е напрягаща. „БНТ излъчи прекрасна серия за началниците на кабинета в Белия дом преди година-две, в която един от доайените казваше, че оптимумът на този пост е две години. И аз се убедих от собствен опит, че след две години човек се изчерпва, нормално е да прехвърли поста на някой друг, по избор на президента. Президентът е единственият овластен. Няма нищо странно в такива промени“, допълни още Христов.


image0 (9K)