Иво Прокопиев: Обвиняемите обществени фигури в последните години са опонентите на Пеевски

Всички обществени фигури, които са получили обвинения от прокуратурата, са опоненти на Делян Пеевски. Това обяви в ефира на Би Ти Ви бизнесменът Иво Прокопиев, издател на „Дневник“ и „Капитал“.

Ако видите всички получили обвинение – около 30-40 човека, те всички имат един общ знаменател – прозападни хора, които са опоненти на Делян Пеевски, заяви той.

[ad id=“225664″]

По думите му липсата на името на депутата от ДПС в обвинителния акт за фалита на КТБ е крещяща предвид и публичната тайна за неговата роля в модела, по който е работила банката. Допълни, че повечето от активите на фалиралата банка в момента са под контрола на Пеевски чрез притежаваните от него дружества, вместо да са под контрола на кредиторите на банката. Посочи, че продължава да има чадър върху непрозрачния начин, по който се управлява съвкупността от активите на КТБ.

Друга липса в обвинителния акт от гледна точка на обществения интерес е липсата на ръководителите на двата регулатора, под контрола на които би трябвало да е била КТБ – Иван Искров, управител на БНБ по това време, и Стоян Мавродиев, ръководил Комисията за финансов надзор.

Тази липса според Прокопиев се дължи на избирателното поведение на прокуратурата. Тя действа, както навремето действаше политическата част на Държавна сигурност. Селективно избира кого да обвинява според това дали е опонент на управляващите или на Пеевски, а не според това да защитава законност и принципи, илюстрира той.

Едва ли ще се разбере кои политици са били най-близко до Цветан Василев, защото за подобни отношения рядко има писмени доказателства, анализира още Прокопиев. Напомни, че работа на обвинението е да влезе в детайлите, да проследи паричните потоци.

[ad id=“225664″]

Очевидно в това обвинение това не е направено, и то умишлено, защото връзките с политическите партии бяха доста опосредствани, а моделът КТБ е твърде голям за малка държава като България, което прави тези връзки доста видими, коментира той. Според него в един момент КТБ е била превърната в нервния сплит на модела за корупция, която е извършвала всички нужни действия на властта – било да задушава опозицията, било за да придобива послушни медии, да взема атрактивни икономически активи.

И в момента има няколко по-малки КТБ-та, едно от тях е Българската банка за развитие, посочи Прокопиев. По думите му тя се управлява в интерес на същата група. „Ако процесите там продължат, подобен изход като на КТБ е неизбежен“, прогнозира той.

Анализира, че механизмите за защита на обществения интерес биват един по един изключвани, като се спазва философията на схемата „КТБ“, която продължава да съществува в по-малки размери – всеки, който си отвори устата да каже нещо, което не се харесва на властта, е подложен на натиск.

В отговор на въпрос посочи, че три са основните групи дейности, от които идва „дупката“ в КТБ: около една трета от сумата (около 4.5 млрд. лв.) идва от финансиране на медии и политически проекти, втората група – от инвестиционни грешки, съчетани с липсата на качествен надзор над дейността на банката, и третата от лошото управление на самата несъстоятелност.

[ad id=“225664″]

Прокопиев обаче подчерта, че не е важен абсолютният размер на сумата, потънала в КТБ или в проекти като този за АЕЦ „Белене“, а че подобни корупционни схеми са възможни и отнемат от ресурса, с който могат да се направят важни за обществото неща. Това обезсърчава инвеститорите, сваля доверието в държавата, а можеше да сме в еврозоната, да имаме достъп до по-евтини кредити, активите ни да струват по-скъпо. Това обрича всички на дългосрочна бедност, посочи Прокопиев.


image0 (9K)