Ива Митева: Ще се свържем с Борисов за изслушването му на утрешното заседание

„Щe ce cвържeм c прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв зa приcъcтвиeтo му утрe нa зaceдaниeтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe.“ Тoвa кaзa прeдceдaтeлят нa 45-oтo Нaрoднo cъбрaниe Ивa Митeвa прeд журнaлиcти в пaрлaмeнтa, научи ЗАРАТА.

Борисов няма да ходи в парламента да го изслушват: Излизам в отпуск от утре!

Ива Митева призна пред медиите, че се е вълнувала много. „В момента, в който казах словото, напрежението спадна. Може би защото вече се почувствах в нормалната, естествена среда. Нещата потръгнаха, смятам, че даже ще стават по-добре и напрежението ще спада все повече“, каза тя, цитирана от бТВ.

В речта си пред депутатите, след като бе избрана на този пост, тя призна, че се притеснява много, на което депутатите я аплодираха.

Във връзка с публикации в медиите за това, че е била политически обвързана с определени партии в миналото, Ива Митева заяви, че никога не е членувала в партии. Дори и сега не е член на „Има такъв народ“.

„Аз съм експерт, като такава съм влязла в партията. Никой не е изисквал от мен членство, така че имам пълна свобода на действие по отношение на моята експертиза. Работила съм с абсолютно всички партии от 2000 г. Била съм независим експерт и никога не съм действала политически“, каза новият председател на парламента.

На въпрос защо тогава е избрала „Има такъв народ“ тя отговори, че е припознала някои от идеите им. Смята, че е нужна промяна и е дошло времето по-млади хора да влязат в политиката.
„Трябва да влезе един новаторски дух в парламента и да започне да се подменя съставът му. Смятам, че след един или два избора той ще е коренно подменен с млади и неангажирани хора, които да взимат свободни решения“, каза Ива Митева.

Тя обясни, че вече е разпоредила да се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност на работата на Народното събрание. Обеща на медиите пълен достъп до всички части на сградата при спазване на противоепидемичните мерки. Митева също така отбеляза, че не разбира защо предишните управляващи са се пазели от журналистите и защо са им били наложени ограничения и „изолация“.

Ива Митева даде и повече информация с какво са се занимавали на първия председателски съвет.

„Обсъдихме въпроса с великденската ваканция. Ще внесем проект тя да бъде отменена, защото смятаме, че парламентът трябва да заседава. Няма нужда той да бъде в почивка предвид този дълъг период, в който не заседава“, на мнение е председателят на НС.

„Обсъдихме и създаването на първите комисии. Смятаме, че трябва да има комисия по правни въпроси, комисия по бюджет и финанси и здравна комисия, тъй като се налагат изслушвания, задаване на въпроси и получаването на съответните отговори“, допълни Митева.

На въпрос дали има консенсус по отношение на промените в изборното законодателство сред парламентарните групи тя отговори, че днес от „Има такъв народ“ имат намерение да внесат законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Митева изрази надежда да съберат подкрепа по много от пунктовете в законопроекта.

Депутатите ще заседават в старата сграда на парламента до приключването на ремонта в Партийния дом, обясни още Митева, цитирана от Новини.бг. На утрешното заседание отново ще се гласува с вдигане на ръка, а не с електронната система, която е в залата в партийния дом.

Промените в Изборния кодекс засягат секциите в чужбина, Изборния кодекс, гласуването на българите в чужбина, заяви новоизбраният председател на Народното събрание.

„Разбрахме се заседанието утре да започне в 10:00 часа“, коментира още тя.

 


image0 (9K)