Иван Тотев: Съвестта ми е абсолютно чиста

Със засилено присъствие на медии и много представители на ГЕРБ продължи заседанието срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, който е отстранен от длъжност от Окръжен съд Пловдив, съобщава БЛИЦ.

Днес градоначалникът обжалва и иска да се върне на кметския стол. Последната си дума пред съда Тотев каза: „Съвестта ми е абсолютно чиста. Поддържам казаното от адвокатите.”

В съдебна зала започна словесна престрелка между защитниците на Тотев Илиян Василев и Красимир Е. с прокурорите от софийска и пловдивска апелативни прокуратури. Още в началото адвокатите заявиха, че е в нарушение на закона софийски прокурори да се занимават с това обвинение. Съдът обаче не уважи жалбата им. Според обвинението може да се направи обосновано предположение, че именно кметът е извършил това престъпление и е злоупотребил с 1 милион лева при проекта за изграждането на Зоокъта в Пловдив.

„Важно е, че се прави нещо толкова голямо за града, но не е без значение каква е цената му, защото този 1 милион и всички пари за тези проекти идват от нашите данъци“, заяви прокурор Виктор Янков. Той и софийските му колеги настояват жалбата на Иван Тотев да остане без уважение, тъй като градоначалникът можел да повлияе на свидетели.

Освен това е имало редица нарушения на закона за обществената поръчка, сред които и това, че нямало строително разрешение за зоокът. За всички тези твърдения на държавното обвинение остро реагираха адвокатите на Тотев, като казаха, че няма данни до момента кметът да се е опитвал да влияе на нито един свидетел и че той е в отпуск до 15 февруари. Защо до момента не е разпитан ресорният заместник-кмет по строителството Димитър Кацарски, попитаха още защитниците. Според тях в разследването няма нито едно доказателство за престъпление и всичко случващо се до момента е тенденциозно.

Съдът ще се произнесе дали окончателно ще отстрани от поста Иван Тотев в 12:15ч.


image0 (9K)