Иван Нейков: С бюджет’2021 се прощаваме с финансовата стабилност

Бившият министър на социалната политика Иван Нейков разкритикува остро бюджета за следващата година в ефира на бТВ. С бюджет 2021 се прощаваме с финансовата стабилност и влизаме в сериозни дефицити, подчерта той.

„Какво постигаме с детските надбавки, които стават универсални за всички? В същото време това е нещо, което е само за следващата година. Еднаквите детски надбавки са предвидени само за 2021. Ако целта ни е нова демографска политика, има ли някой който си мисли, че това ще оправи демографията – универсални детски надбавки за една година?“, риторично попита той в предаването „Лице лице“.

Иван Нейков посочи, че на разчетите им липсва визия, с която основните проблеми да бъдат решени с помощта на финансовите средства.

„Социалната сфера има няколко фундамента. Един от тях е помагай на този, който има нужда. Тогава нещата са справедливи и обществото ги приема. Онова, което липсва в социалната сфера са целите – какво искаме да постигнем. Ако искаме да подкрепим хората при кризата и това не се получава“, коментира Нейков.

„Ако го погледнем през призмата на размера на парите, тази година в социалната сфера ще бъдат дадени повече пари, отколкото миналата година. В същото време това ще е удължаване на много стара практика – да отчиташ постигнатото не по отношение на решените въпроси, а по отношение на похарчените пари“, посочи още Нейков.

По думите през бюджета не се виждат решенията на основните проблеми, които касаят голяма част от обществото и които управляващите посочват пред Брюксел.

„Твърди се, че единият от акцентите е сферата на образованието. В същото време по данни на самото правителство излиза, че 47% от всички деца на 15-годишна възраст се водят функционално неграмотни. Отговор на този въпрос няма в бюджета. На 125 място в света сме по умение да задържим талантите у нас. Би трябвало този огромен проблем да го видим в бюджета и да кажем как ще го решим“, продължи с примерите Нейков.

Бившият социален министър остро разкритикува и политиката в пенсионната сфера.

„Какво виждаме в бюджета на НОИ, който бе одобрен на първа фаза? Първо – ще си има годишното актуализиране, което ще бъде направено по така известното швейцарско правило. Очакванията са с около 5% да бъдат повишени всички пенсии. Коректните новости обаче свършват дотук. Експертите много се притесняват, че ще продължи тенденцията на административната намеса – увеличаването на минималните пенсии. Ако бъде прието, вече половината от българските пенсионери ще получават еднакви пенсии – 300 лева. На пенсионера всеки лев му е добре дошъл. Но то е несправедливо, защото онзи, който има достатъчно принос, който е работил, осигурявал се е редовно, сега ще взима същата пенсия като този, който е работил 15 години. От тази гледна точка посланието към работещите е “И да работите, и да не работите – 300 лева”. Разрушава се доверието в пенсионния модел, което се пренася по генерациите. Изпращаме послание към 3 милиона работещи“, отсече Нейков.

В следващите 10 години тази тенденция ще се запази, защото липсва политика на осигуряване на финансова стабилност на НОИ.

„Имаме политика на правене на подаръци, зад които не стоят реални осигуровки. Затова още поне 10 години републиканският бюджет ще трябва да захранва този на осигурителния институт, за да може да се изплащат пенсиите“, каза още той.


image0 (9K)