Иван Нейков: Няма да потече мед и масло след приемането на закона за хората с увреждания

„Всички се надяват да дойде времето, когато социалната политика ще означава щастие“, заяви в ефира на бТВ бившият социален министър Иван Нейков.

Според него надеждата на правителството, свързана с повишаването на минималната работна заплата на 560 лв. е тези, които не са „на светло“ да излязат на светло. 500 000 души официално получават минимална работна заплата, поясни Нейков.

Бившият социален министър посочи, че досега не е имало механизъм, по който се определя минималното заплащане. Но сега вече има такъв, след като е одобрена международна конвенция.

Увеличените осигуровки ще означават и по-висока пенсия, поясни той и припомни, че от 1 януари пенсиите ще се изчисляват по нов начин и ще оказва влияние всяка година осигурителен стаж върху размера на пенсията.

Нейков припомни, че разликата между нови и стари пенсии за една и съща работа е в стотици лева.

За 2018 – 2019 г. има 6% инфлация, обърна внимание Нейков. И обърна внимание, че за няколко години инфлационните процеси са били замразени от кризата. Увеличението, което пенсионерите чакат към средата на годината, ще бъде изядено от инфлацията, подчерта Иван Нейков.

20-те процента ръст на учителските заплати ще се усети, смята той.

Създаде се усещането, че с приемането на закона за подпомагане на хората с увреждане, ще потече мед и масло. Но това не е така, подчерта Нейков.

Много хора трябва да подадат заявления за социално подпомагане за получаване на т.н. четвъртинки, които досега се даваха от НОИ. Това са около 320 000 души. Притеснява ме готовността на администрацията за това, посочи Нейков.


image0 (9K)