Иван Михалев: Основният проблем на бизнеса в Стара Загора е, че все по-трудно се намират квалифицирани работници

Иван Михалев е председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Занимава се с ресторантьорство повече от 20 години и ръководи успешно собствен бизнес. 

Г-н Михалев, разкажете ни за  Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

  • Сдружението е създадено през 2012 година. Това е годината, в която беше приета забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места. По това време много от управителите на ресторантите са обявиха против въвеждането му. Започна една „борба” с институциите. Така се роди и идеята за създаване на сдружението, а целта му и до днес е да защитава интересите на ресторантьорите и хотелиерите в града. Днес в него членуват повече от 60 фирми. Работим много добре с Община Стара Загора, която откликва на всички наши проблеми и ни помага да ги разрешаваме.

А какви са проблемите, с които най-често се сблъсквате Вие и Вашите колеги?

  • Основният проблем на бизнеса в Стара Загора е, че все по-трудно се намират квалифицирани работници. Занимавам се с ресторантьорство от 1993 година, но постепенно започна да се усеща липсата на професионални готвачи, сервитьори и бармани. Налага се ние да ги обучаваме. В Стара Загора училището, което подготвя квалифицирани кадри, е Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”, но като че ли стана модерно, младите хора да отиват да работят в София или в чужбина, след като завършат. Много често избират и други професии. По наше искане МОН създаде паралелка за дуалното обучение в града. Ние ще помагаме с това, че 2 години ще плащаме обучението на учениците.

Има ли изисквания, които принуждават колегите Ви да си затворят заведенията?

  •   В момента водим преговори с Министерството на туризма. Миналата година беше приет закон, който изисква заведенията над 49 места да имат 4 тоалетни. Надяваме се това да отпадне, защото на старите заведения, които вече са одобрени и имат Акт 16, тепърва ще им се наложи да правят нови санитарни помещения. Това не винаги е възможно заради липсата на място. Бизнесът ни е много труден – плащаме много такси и изискванията стават все по-големи. Променя се манталитетът на хората, събират се по-често вкъщи, а има и много риалити програми, които ги задържат пред телевизорите.

Взискателни клиенти ли са гражданите на Стара Загора?

  • Да, разбира се. Ценят качествената храна, доброто обслужване и приятната обстановка.


image0 (9K)