Иван Кръстев: Вече не e достатъчно да се интересуваме само от Брюксел

„Времето, когато беше достатъчно да гледаме на Европейския съюз като на „Брюксел“ и да внимаваме и се съобразяваме с него, вече е минало, трябва да се интересуваш от всички в ЕС, включително от малките, включително от тези, от които досега не сме се интересували.“ Това заяви политологът Иван Кръстев в изказването си на Срещата на бизнеса с правителството.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии коментира предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май.

Според него съществуването на вътрешен национален консенсус е от ключово значение на този вот.

„Европейските избори се провеждат на национално ниво – не се обсъжда и политиката на Съюза, а по-скоро вътрешната политика. За Източна Европа е характерна ниска избирателна активност. Заради това, че ЕС изглежда под натиск, заради протестната активност, Брекзит и други фактори избирателната активност се очаква да се покачи“, каза Кръстев, като по този начин обясни, че гласуването за ЕП е силно повлияно от вътрешната политика, винаги отражение на вота дава отношението към конкретното правителство. 

„Кризата в ЕС е реална, но подкрепата за него никога не е била по-висока днес в сравнение с последните 20 години. Протестиращите губят активността си на избори и затова очакванията за мощна популистка вълна са преувеличени“, смята Кръстев. Затова според него най-вероятно през май ще бъде избран силно фрагментиран Европейски парламент с подвижни мнозинства, който трудно ще взима решения. Много по-лесно ще се създават негативни мнозинства, пречещи нещо да се случи, изтъква Иван Кръстев.

Политологът припомни прогнозата на френския президент Еманюел Макрон, според който евроизборите може да се превърнат в сблъсък между проевропейските и антиевропейските партии. Кръстев обаче посочи, че за разлика от 2017 година в момента няма голяма популистка партия, която да призовава за излизане от ЕС или от еврозоната.

Но вероятността протестни партии да се представят по-добре от традиционните е голяма.

Иван Кръстев прогнозира, че за разлика от всички предишни европейски парламенти, ЕНП и ПЕС няма да имат мнозинство. И ако досега ЕП силно е напомнял германския, сега ще започне да напомня унгарския.

„Някои от популистките партии ще имат силно представителство в парламента, но ще бъдат и важна част от европейската политика и биха имали блокираща квота“, изтъкна Иван Кръстев.


image0 (9K)