Иван Костов: Истинският геополитически проблем за нас е Брекзит

„Аз мисля, че най-големият геополитически проблем за нас е излизането на Великобритания от ЕС.“ Това каза в ефира БНТ бившият премиер Иван Костов.

„Става много остър въпросът за бъдещето на Европа, за проблемите, които разделиха Европа, защото напускането на Великобритания е неприемане от Великобритания на либералния подход на изграждането на Европейска империя“, коментира Костов. Ако Европа върви към федерализация, това ще срещне сериозна съпротива. Въпросът е в това каква позиция България ще заеме, изтъкна експремиерът.

Срещата между Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп Иван Костов определи като много добра крачка. По думите му обаче, медиите са създали неправилна постановка за разговора между двамата. Според документите акцентите са били поставени върху сигурността на страната, енергийната сигурност, свободата на медиите, корупцията.

„Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, той трябва да влезе в ролята на най-висш публичен управител на страната“, коментира също Иван Костов. По повод водната криза в Перник той отбеляза, че министър-председателят не трябва да се доверява на преценката на отговорните министри и на висшия ешалон на администрацията, защото те са отговорни за изпълнението и ще му представят друга картина на ситуацията с безводитето. Костов посочи, че по отношение на водната криза, премиерът трябва сам да си състави мнение и да реши как да действа политически и управленски.

Водата е проблем на националната сигурност, защото без вода не може. Индустрията спира, хората страдат. Национална сигурност е и защото здравето на хората минава през качеството на водата, обясни Костов. „Министерският съвет и премиерът са тези, които отговарят за прилагането на законодателството. Шест или седем министерства са пряко зависими от водния сектор“, посочи експремиерът.

Иван Костов коментира и трусовете в правителството и оставката на социалния министър Бисер Петков. По думите му наслояването на нерешени проблеми е причината за отстраняването му.

 


image0 (9K)