Изключително опасен. Иван Захариев остава в ареста

Специализираният апелативен съд реши окончателно обвиненият в тероризъм Иван (Джон) Захариев да остане в ареста, съобщи dir.bg.

Преди две седмици 21-годишният Иван (Джон) Захариев бе задържан в София. Той е с двойно гражданство – българско и австралийско.
Прокуратурата счита, че Захариев е посещавал тайни квартири в Сирия и Турция, където се обучавал да си служи с оръжие и е изключително опасен..

Експертизата е установила, че обвиняемият е в добро общо психическо състояние, с висок интелект, интересувал се от литература, свързана с религиозна тематика, както и от случващото се в Сирия.

Той напуснал Австралия и дошъл у нас, за да се снабди с български документи, като е знаел, че е следен от австралийските служби. В България той е посещавал обучение по стрелба, с намeрение отново да посети Сирия.
В рамките на разследването показания са дали 10 лица, част от тях пред съдия. Един от тях – инструктор в стрелкови комплекси, разказал, че Иван e споделил, че не може да се съсредоточи в обясненията му, защото гледайки мишените, виждал живи хора и насочил оръжието си към него.
Свидетелите са потвърдили тезата на прокуратурата, че Захариев се е готвел да приложи уменията, който е придобил, включително и в България, за терористични действия на чужда територия.


image0 (9K)