Иван Гешев: Чака ме най-тежкият мандат от 1989-та година

„Когато съм готов с визията за екипа си, ще ви информирам.“ Това каза пред журналистите в Съдебната палата новият главен поркурор Иван Гешев, който положи клетва на церемония в Съдебната палата. Той изрази несъгласието си с инициираните дебати от президента Румен Радев за промени в Конституцията, които започнаха вчера.

От днес, 18 декември, ще започне мандатът на Гешев. „Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор, за мен бе огромна чест и предизвикателство”, заяви в словото си в официалната зала на Съдебната палата Сотир Цацаров.

„Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, заяви Цацаров и отбеляза, че първото предизвикателство пред него ще са започналите вече дебати по конституционни промени.

„Напълно съм убеден, че каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт”, каза още Цацаров и посъветва приемника си: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата.”

„Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив. Да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна., като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона“, закле се Иван Гешев.

Официалната церемония по встъпване в длъжност се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, и на вътрешните работи Младен Маринов, на членовете на Висшия съдебен съвет.

„Благодаря на колегите си прокурори и следователи не само, че ме подкрепиха, а и че показаха, че прокуратурата е екип, който може и има право да решава сам собствените си проблеми и да ръководи съдбата си. Благодарение на тези хора аз съм вече главен прокурор“, заяви в първото си слово като главен прокурор Иван Гешев.

По-късно пред журналисти той коментира следното: „Разговарям с различни колеги и когато съм готов с визията се как ще изглежда цялостно екипа, ще го съобщя на медиите. Тук става въпрос за хора, които са компетентни и ще се справят с поставените задачи и работят в екип. Броят на заместниците ще остане същият“, обясни Гешев и подчерта: „Чака ме най-тежкият мандат от 1989 г. насам, защото такава е ситуацията. На първо място сме стигнали предела, след който ние, държавата, трябва да отговорим на очакванията на гражданите за повече справедливост и от другата страна, прокуратурата да заработи на високи обороти. Подложени сме на атаки, които целят унищожението на прокуратурата. Те са от различни хора, които се чувстват засегнати. Аз не казвам, че ще я дестабилизарат, а ще се опитат.“

Гешев изтъкна, че в прокуратурата има и битови проблеми, които не целят отлагане и трябва да бъдат решени в най-кратки срокове.

„Не виждам дискусия за конституционни реформи, аз виждам политически заявки в най-общ план и се цитира Конституцията. Чули ли сте някой да каже какво се иска да се промени в Конституцията? Когато инициираш дебат, логично е да имаш тема, а не да дебатираш най-общо, за да установиш кой е проблемът и дали има проблем. Сигурен съм, че прокуратурата ще каже и своето мнение. Трябва да е ясно – това към момента е политически въпрос и в него няма право. Прокуратурата може да каже само становището си, ако бъде попитана“, заяви Гешев по адрес на инициираните от Румен Радев дебати за промени в Конституцията.

„Смятам след Нова година да сформирам консултативен съвет от изтъкнати юристи“, обяви той.

В отговор на настоятелните въпроси на журналистите, Гешев поясни: „Какво е Венецианската комисия? Това е експертен съвет, който е в структура извън структурите на ЕС. Те имат огромно морално въздействие, но формално техните препоръки не са задължителни. В някои идеи има логика, други сочат, че не са добре запознати с нашето законодателство.“

„Всички прокурори са независими, всички магистрати са независими. Този термин „независим прокурор“ е обиден към прокуратурата“, завърши Иван Гешев първото си изказване пред медиите като главен прокурор.

 


image0 (9K)