Иван Гешев пред ВСС: Ще се справя със задачите на главен прокурор

„Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда избран за главен прокурор”. Това заяви кандидатът за нов обвинител номер едно, Иван Гешев, по време на изслушването му от Висшия съдебен съвет (ВСС). „Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност – прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата“, каза още Гешев. И поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия, съобщава Нова телевизия.

„Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение, а и на немалка част от професионалната общност. Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля“, каза още Гешев. Той беше категоричен, че да се откаже „при такава безпрецедентна атака“ означава да предаде доверието, гласувано му от колегите.

Около час след началото на изслушването във ВСС постъпи сигнал за бомба. „Правят се опити заседанието на Пленума на ВСС да бъде прекратено по всякакъв начин. Посочено е, че след 30 мин. ще избухне бомба в сградата, след което е последвало изречение на арабски език”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки заплахата, членовете на Съвета единодушно решиха заседанието да продължи.

„Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие”, каза кандидатът за нов обвинител номер 1 на републиката Иван Гешев по време на изслушването.

По думите му целите на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

„Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, каза още Гешев.

Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. „Смятам, че в този 7- годишен период, благодарение на този главен прокурор, се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително и материално-техническата база. Това според мен е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания“, посочи Гешев. И подчерта, че ще продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Видео от изслушването можете да гледате ТУК

 

 


image0 (9K)