Иван Гешев: В швейцарски сметки на Банев има над 1 млрд. лева

Според него, ако Баневи не останат в ареста, може да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Иван Гешев допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото

„Според колегите има достатъчно доказателства, че има пране на пари.“ Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод обвиненията и екстрадирането на сем. Баневи в ефира на Нова телевизия.

Самият факт, че семейство Баневи контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от „задържане под стража“ означава тези пари да заминат някъде, подчерта прокурор Гешев.

„В сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари“, заяви Гешев в ефира на Нова тв.

Според него, ако Баневи не останат в ареста, може да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Иван Гешев допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото.

„Всеки може да си даде различни отговори. Моят е, че станахме свидетели на добрата работа на Специализираната прокуратура. Дали Баневи могат да бъдат осъдени ще реши съдът след евентуалното внасяне на обвинителен акт, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

По въпроса дали е възможно Баневи да бъдат осъдени за пране на 1 млрд. лева, Гешев даде за пример Цветан Василев – привлечен по обвинение за 3 милиарда, което е влязло в съда, а много адвокати били уверени, че това няма да се случи. Прокурорът обясни , че Николай Банев имал пари в швейцарски сметки, което било основание за повдигането на обвинението за пране на пари. „Поискали сме да бъдат запорирани“, уточни той.

Попитан дали могат да бъдат осъдени условно, Гешев отговори, че имало обвинения, по които няма как да бъдат осъдени условно. „Най-лекото обвинение е за незаконно притежание на боеприпаси“, добави той, без да коментира, че според юристи точно по него може да има условна присъда и то изглежда засега най-силно като обвинителна теза.

Относно въпроса, че сега се събират преписки от районни прокуратури и съдилища, Гешев обяви, че се събирали данни, за да се докаже, че Баневи са опасни, оказват натиск върху свидетели и затова трябва да бъдат държани „изкъсо“ т.е. да останат в ареста. И не пожела да уточни кои са основните свидетели на обвинението.

Защо сега Баневи бяха подгонени, не е ли избирателно – на това питане прокурор Гешев даде за пример докладите от Европа и че там няма възражения срещу работата на Спецпрокуратурата.

„Мога утре да ви изредя доста осъдени политици – депутат от ДПС (бел. ред. – става въпрос за Митхат Табаков, който излезе от затвора след 2,5 години и за когото сегашният правосъден министър Цецка Цачева изрече сакралните думи: „Затворниците му се радват като на расов елен“), на първа инстанция и зам.-министър (бел. ред. – Христо Ангеличин за купуване на телефонни централи). Че са осъдени недостатъчно, ще се съглася – но не и, че няма осъдени, това е мантра“, заяви Гешев.

„За Баневи конкретно сега били събрани доказателства. Баневи нямат конкуретен бизнес, за да им се разчиства терен“, подчерта прокурорът. За Арабаджиеви и Митьо Очите Гешев той информира, че пътували към България – Очите със сигурност, докато за Арабаджиеви адвокатът им повтаря, че пътува.

„И г-н Желязков е недоволен от условията в арестите, писал е сълзливо писмо до консула в Одрин. Ще поставим началото на подобряването на условията в арестите в Европа“, иронизира Гешев.

При направена забележка, че Баневи пред съда бяха без белезници, а Десислава Иванчева и Биляна Петрова са постоянно оковани, Гешев коментира: „Не съм запознат, решението се взема от конкретния състав. Какви са условията в ареста – има различни дирекции, които отговарят. Условията в арестите, каквото и да говори една креслива извънпарламентарна групировка от крайно дясното, са отговорност на Министерството на правосъдието.“ Според Гешев условията в арестите явно са недостатъчно добри, но сме в ЕС.

„Сигурно 50% от българските пенсионери ядат по-лошо и живеят при по-лоши условия, отколкото някой арестант – в крайна сметка това не е „Шератон“, заключи Гешев.

Зам.-главният прокурор коментира и писмото на сина на Баневи, в който той отрича да е давал показания срещу баща си. „Терминът основен свидетел е журналистически термин. Средствата, с които се доказват тези престъпления са документи и експертизи, не свидетели. Това лице е разпитано като свидетел. Кои са другите свидетели не е коректно да коментирам“, заяви още Гешев.


image0 (9K)