Иванчева в писмо от затвора: Не успяха да ни пречупят и да ни затворят устата – затова ни арестуват пак!

Пространно писмо, което можело да бъде и по-дълго, ако лампата не мъждукала, написаха от килията на ареста осъдените за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. В него двете отричат да имат вина и атакуваха прокуратурата и съда, издал им присъди съответно по 20 и 15 години затвор.

В посланието се подчертава, че другият подсъдим – Петко Дюлгеров, който се отрече от показанията си на посредник, остана под домашен арест, докато те двете бяха задържани веднага още в съдебната зала. Отправен е и призив да се събират подписи за отстранената кметица на столичния район „Младост“, която беше издигната от инициативен комитет за кандидат за евродепутат.

„Днес получих от съпруга на Били – Ясен, това писмо на Деси и Били, написано вчера вечерта в ареста. Прочетете го и помогнете!“, съобщи за него в профила си във Фейсбук бившият пиар на общината Петър Кърджилов, който води кампанията в тяхна защита и вчера обяви, че ги връщат в Сливенския затвор.

Публикуваме писмото без редакция:

Пишем ви от ареста, часът е 19:40 и скоро ще се стъмни, лампата едва мъждука и няма да можем да напишем всичко, което искаме да ви кажем.

Змията хапе най-силно, когато знае, че умира!

Както видяхте, докато бяхме почти 4 месеца под домашен арест, продължихме да се борим за каузите:

– Презастрояване чрез погазване на закона – помогнахме на протестиращите пред бл. 73 – спряхме продажбата на общинска земя, върху която искат да построят блок и хотел до прозорците на хората

– Разкрихме, че бащата на прокурора Иван Гешев е участвал в източване на държавна фирма „Софтранстакси“ и загубата за държавата е над 13 милиона лева. Това са 13 милиона причини отново да ни арестуват

– Започнахме разкриване по отношение на гл. арх. Здравко Здравков – той не само е купил апартамент и ателие в центъра на гр. Банкя по 115 евро/м2, но това е върху общинска земя. Отстъпеното право на строеж е само 1 лв/м2 при реална цена над 250 евро/м2. Имотът е заграден – така Здравков и съседите му (трима са строителни предприемачи) ползват безплатно общинска земя, а общината, т.е. всички ние им плащаме данъците. И най-скандалното – според договора строежът е трябвало да завърши за 2 години, т.е. до 2004 г., а не през 2011 г. По закон построеното остава собственост на общината. Казано в прав текст – Столична голяма община е проявила безстопанственост, а арх. Здравков живее (и незаконосъобразно е купил евтино) в общински апартамент. Има ли кой да заведе дело?

Най-важното – не успяха да ни пречупят и да ни затворят устата – затова ни арестуват пак, за да не продължим разследванията.

Деси иска да се кандидатира за Европейския парламент. Само така можем да се борим за истинска промяна. Тук прасетата са окупирали всички власти и няма кой да ги накаже.

Затова им трябва присъда точно сега:

1. Когато Деси събира подписи и е кампанията за евроизборите.

Моля ви, подпишете се, за да може ЦИК да я регистрира. И на 26 май гласувайте против прасетата, за да си върнем родината.

2. При оправдателна присъда – с Деси трябваше да се върнем в кметството. Явно не са пуснали всички обещани строежи и не са завзели всички апетитни общински имоти. Трябва им още време.

3. Вкъщи имаме достъп до интернет – можем да разследваме измамите им. Можем и да говорим с хората и да осветляваме измамите. Затова ни арестуват.

4. Днес съдът каза, че ни арестува, защото сме се защитавали активно (това е наше право по закон, а не нарушение) и защото много хора ни симпатизират. И можело хората да ни укрият. Ние никога не сме се крили и няма да се крием. Ние искаме да сме с хората, за да се борим заедно.

Какво пише в присъдата:

1. Невинни за получен подкуп – съдът признава, че не сме знаели, че в колата има пари и не е ясно КОЙ е сложил парите там. Също пише, че Дюлгеров не е получил 70 000 евро.

2. Невинни за поискан подкуп от 500 000 евро – тази сума Ваклин я е предлагал, но никой не я е искал.

3. Биляна Петрова – виновна, че е участвала в две срещи с Деси и Дюлгеров. За първата има СРС, но няма и намек за пари. Виновна съм, че уж с Деси сме определили сума, която да се иска. Такова нещо няма. На втората среща (такава не е имало – представили сме доказателства, че сме били далече от Дюлгеров) уж е намалена сумата. По-интересното е, че в частта от присъдата на Иванчева – тя е невинна за тези дати. Излиза, че съм си говорила сама. Осъдена съм на 15 години затвор за това, че една вечер съм отишла на пицария с неподходящ човек. И в СРС-тата на срещата не се говори за никакви пари, дори за дарения не се говори, за да може да се извърти разговорът.

4. Деси е осъдена на 20 години затвор, защото чрез няколко изявления, предадени чрез Петко Дюлгеров на 19 март, 12 и 13 април, е поискала подкуп. Реално няма доказателства, че е искала подкуп, дори излиза, че не го е обсъждала. Осъдена е на 20 години (за убийство дават по-малко), защото Дюлгеров е говорил с Ваклин, твърдейки, че е говорил от нейно име.

Единствените, които са говорили за пари са Дюлгеров (поставен под домашен арест, защото никой не му симпатизира) и Ваклин.

5. ПП: Невинни за „условията за получаване на подкуп“.

Подпишете се и гласувайте за нас

Деси (подпис) Биляна (подпис)“.


image0 (9K)