„Зa yбийcтвo нямa тaкoвa нaкaзaниe“. Престъпление ли е вече споделеното пътуване?

Всеки, който извършва обществен превоз на пътници, без да разполага с регистрация или лиценз, може да получи от 2 до 5 години затвор, а превозното средство, използвано за целта, се конфискува. Ако двама души или повече предварително са се разбрали да участват в такава дейност или са използвали фалшиви документи, наказанието става от 5 до 10 години зад решетките, от 5 до 15 000 лв. глоба и възможна конфискация на половината имущество на осъдения.

Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) прие окончателно управляващото мнозинство в парламента сряда по предложение на Иглика Иванова-Събева от ГЕРБ и няколко нейни колеги. От БСП остро критикуваха поправката, като посочиха, че с нея се криминализира дори споделеното пътуване, за което има много групи в социалните мрежи, в които случайни хора се разбират помежду си да пътуват с един автомобил, когато са в една посока. Колегите им от ГЕРБ обаче твърдят, че по този начин ще се преследват само незаконни превозвачи.

Новият текст не беше подложен на предварително обшествено обсъждане, тъй като мина между първо и второ четене през преходните и заключителни разпоредби на проекта за промени в Кодекса за търговското корабоплаване. По този начин изменението на Наказателния кодекс дори не беше обсъдено в парламентарната правна комисия, каквато е практиката с при промяна на подобни закони, а беше разгледано само от колегите им в транспортната комисия.

„Кoлкo пъти, включитeлнo в прoгpaмaтa зa сeдмицaтa, имaтe прoмянa нa НK? Taм нe мoжaxтe дa нaмeритe мяcтo и cегa мeждy пъpвo и втoрo чeтeнe в зaкoн, кoйтo сe глeдa caмo в тpaнcпopтнa кoмиcия, виe вкaрвaтe прoмeни в зaкoн, в НK и вкaрвaтe промeни, кoитo ca зa oт 5 дo 10 гoдини зaтвop. 5 дo 10 гoдини зaтвop – мoжe би зa yбийcтвo нямa тaкoвa нaкaзaниe“, възмути се Георги Свиленски от БСП.

Отрицателно становище по повод поправката са изразили и Върховният касационен съд, прокуратурата и Висшият адвокатски съвет, цитирани в мотивирано становище на правосъдния министър Десислава Ахладова. В него тя заявява, че е възможно новият текст да доведе до противоречия между НК и Закона за автомобилните превози, тъй като прeвoзът нa пътници и тoвaри бeз paзрeшeниe досега беше административно нарушение.

Основният вносител на предложението Игликa Ивaнoвa-Cъбeвa коментира по този повод, че идеята е била одобрена от aвтoмoбилнитe прeвoзвaчи, a в отрицателното становище на правосъдното министерство всъщност се отнасяло до дрyг тeкcт oт Зaкoнa зa aвтoмoбилнитe прeвoзи.

Впоследствие колегата ѝ от ГЕРБ Красимир Ципов обясни пред журналисти, че опасенията на БСП са неоснователни. Според него цитираните от опозицията отрицателни становища на различни институции всъщност са писани „по един законопроект по същата тема внесен от представители на нашата парламентарна група зимата тази година“. Ципов твърди, че дефиницията за обществен превоз на пътници е ясна и тя не се отнася до споделеното пътуване, каквото използват, например, родители на деца, които учат в едни и същи училища.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)