Зрелищно шествие в Гърмен: Махнете незаконните ромски постройки!

Три години след масовия бой между българи и роми в Гърмен местни жители отново излязоха на мирен протест, предаде БНТ. Годишнината от размириците беше отбелязана с митинг-шествие от центъра на Гърмен до квартал „Заграде“ в селото.

[ad id=“225664″]

На площада пред общината в Гърмен хората отново напомниха за своите искания – събаряне на незаконните къщи в ромския квартал „Кремиковци”.

„Събираме се, за да припомним на институциите, че не сме забравили това, което е станало, че не сме забравили това, което са обещали. Има заповеди на ДНСК за събаряне на тия незаконни постройки, говоря за местността Падарката – циганското гето, от които се изпълниха няколко”, заяви Иван Кременлиев, лидер на Сдружение „Бъдеще на община Гърмен“.

Преди три години от строителния контрол събориха само десетина от общо 124 незаконни постройки. Според жителите на общината сега са се появили и нови къщи.

[ad id=“263680″]

„Сигнализирали сме и общината – никакъв отговор. Строят си, идват и други. Увеличават се”, допълни Кременлиев.

Според протестиращите бездействието на институциите е отказало хората от по-масов протест днес.

„Наистина обезверяваме. Как държавата иска да уважаваме, която и да е институция държавна, при условие че тя три години не влиза в ролята си? Може би държавата иска да предизвиква така наистина сериозни конфликти и тогава след като е пламнала искрата да тръгне да гаси пожара? Това не е разумното държавно управление”, смята Делян Тошев.

[ad id=“236993″]

Жителите на община Гърмен настояват и за местен референдум относно разрешаването на нови строежи в ромския квартал. Редица административни изисквания обаче спират общественото допитване.


image0 (9K)