„Значителен подвиг“. Борисов и Вучич се поздравиха за завършването на „Балкански поток“

Вучич и Борисов на посещение на строителството на газопровода през юни, 2020 г.

Премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич са провели в събота телефонен разговор, в който са се поздравили взаимно за завършването на строителството на „Балкански поток“ и пускането му в експлоатация.

„Те специално подчертаха, че това е значителен подвиг, тъй като работата е завършена успешно в условията на пандемията от коронавируса“, информира администрацията на сръбския президент.

Правителствената информационна служба на България също съобщи за телефонния разговор, но в текста не се споменава „Балкански поток“.

Правителството в София досега не е съобщило за завършването на българската част от газопровода, който трябваше да бъде готов в края на 2020 г. Свободна Европа попита дали тръбата е готова още преди коледните празници, но Министерският съвет и Министерството на енергетиката досега не са върнали отговор.

Рано сутринта в петък, 1 януари, Александър Вучич откри „Балкански поток“ в Сърбия, по който за първи път потече руски газ, който първо минава по дъното на Черно море, а след това през Турция и България продължава към сръбската граница.

Целта е по газопровода Русия да доставя руски природен газ в Централна и Източна Европа като заобикаля Украйна. САЩ обявиха санкции срещу фирми, помагащи за реализацията на „Турски поток“, както и на „Северен поток 2“. Вашингтон разглежда и двата проекта като геополитически инструменти, с които Кремъл поддържа Европа в зависимост от руския газ.

„Балкански поток“ е част от газопровода „Турски поток“ на руската „Газпром“ и турската „Боташ“, гласи съобщението и на правителството в Белград.

Българският премиер Бойко Борисов не споменава втори ден „Балкански поток“, както той нарича българската част от „Турски поток“. В петък той посети компресорна станция „Петрич“ на границата с Гърция, откъдето на 31 декември мина първата доставка на природен газ от Азербайджан. В отговор на въпрос, Борисов каза, че „Балкански поток“ ще бъде открит и в България, когато стане готов интерконекторът с Гърция.

В съобщението за разговора на Борисов с Вучич в събота не се споменава нито „Балкански поток“, нито „Турски поток“:

„В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки“, е казал Борисов.

Българският премиер и сръбският президент са обсъдили и магистралата от София до Белград. Борисов е казал, че първите 17 километра от автомагистрала „Европа“ между Драгоман и Сливница са изградени предсрочно през ноември.

„За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград“, е казал Борисов.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)